ARUS Üyelerinin Projeleri 2021 Yılında da Hızla Devam Edecek
Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi -ARUS Üyeleri 2021 Yılında da Aldıkları İhalelerle Yerli Ve Milli Üretimlerine Devam Ediyor
2020 ve 2021 yılında ARUS üyeleri gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında aldıkları işlerle yerli ve milli üretimlerine devam ederek ülkemize döviz kazandırıyorlar.
Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi -ARUS Üyeleri 2021 Yılında da Aldıkları İhalelerle Yerli Ve Milli Üretimlerine Devam Ediyor
RAYLI SİSTEM ARAÇ ÜRETİCİLERİMİZ
BOZANKAYA
2019 yılında Bangkok 88 adet metro araç ve Bangkok Blueline-105 metro gövde üretim işlerini tamamladıktan sonra 2020 yılında anlaşmalarını yaptığı projelerle 2021 yılında 30 m. %100 alçak tabanlı toplam bedeli 42 milyon Euro olan 21 adetlik Temeşvar/Romanya tramvay projesini tamamlayacak. Projede 19 adet daha opsiyon bulunuyor. 70 km / s hız yapabilen bataryalı tramvaylar 5 modüllü ve 270 yolcu kapasiteli olacak.
Bozankaya, yine Romanya’da 30 m. Uzunluğunda 16 adet %100 alçak tabanlı YAŞ tramvay projesini 33 milyon Euro bedelle kazanarak üretim hattına ilave etti.
Bozankaya bu yıl içinde 15 adetlik 32 m. uzunluğunda, 300 yolcu kapasitesine sahip %100 alçak tabanlı çift yönlü ve toplam bedeli 210 milyon TL olan Antalya Belediyesinin tramvay projesini de kazanarak 2017 yılında teslim ettiği 30 adetlik Kayseri Tramvay işinden sonra ülkemizde yerli ve milli tramvay üretiminde 2.ci işini almış oldu.
Bozankaya firmamız, Gebze-Darıca hattı için 4 araçlı 7 set, toplamda 28 adet sürücüsüz (GoA4) metro araç ihalesini de kazanarak Türkiye’nin ilk yerli ve milli sürücüsüz metro araçlarını üretecek. İhalenin toplam bedeli yaklaşık 350 milyon TL. Araçların üretimi 30 ay içinde tamamlanarak teslim edilecek.
Bozankaya son olarak Romanya’da başkent Bükreş’in ihtiyacı olan toplam bedeli yaklaşık 44,5 milyon Euro’luk 100 adet Troleybüs ihalesini kazandı. Troleybüsler 96 yolcu ve 24 koltuk kapasitesine sahip.
Bozankaya firmamız yerli elektrikli ve raylı sistem araçlarının yanı sıra tüm dünyaya elektrikli otobüs, troleybüs, raylı sistem araç şase ve yedek parça ihracatına devam ediyor.
DURMAZLAR
Durmazlar firmamız da aldığı yurt içi ve yurt dışı projelerle 2021 yılı raylı sistem üretimlerine devam ediyor.
Bu projeler ;
Eminönü – Alibeyköy hattında APS sistemli 30 adet Tramvay projesi,
Polonya – Olsztyn Tramvay Projesi . Toplam 12 + (12-Opsiyon) tramvay yaklaşık 24,2 m €,
Romanya – Reşita Tramvay Projesi. Toplam 13 Tramvay yaklaşık 23,3 m €,
2021 yılında Alstom için planlanan 850 adetlik hızlı tren boji üretimi.
Durmazlar, Alstom hızlı tren boji üretiminin yanı sıra, yine Alstom ve Bombardier firmaları için gövde imalatı yapılmasını planlanıyor.
TÜRASAŞ
TÜRASAŞ; kendi alanlarında Türkiye’nin en büyük demiryolu araç üreticileri olan TÜDEMSAŞ, TÜLOMSAŞ ve TÜVASAŞ şirketlerinin tek çatı altında birleştirilmesi ile ülkemizin en büyük raylı sistem araçları üreticisi haline geldi. TÜRASAŞ, ülkemizin ve bölgemizin ihtiyacı olan demiryolu araçları ve kritik alt sistemlerini yerli ve milli imkanlarla tasarlayıp, üretimini yerli tedarikçilerimiz ile birlikte gerçekleştirerek demiryolu sektöründe yer alan tüm firmalar için bir çatı kuruluş görevini başarıyla yerine getirmeyi hedefliyor.
DEVAM EDEN PROJELER;
Sakarya’da 160 km/saat hıza sahip milli elektrikli hızlı tren setleri ve milli dizel elektrikli lokomotiflerin üretim ve test çalışmaları,
Eskişehir’de HSL-700 Hibrit lokomotif ve 5MW gücünde E5000 tipi Anahat milli elektrikli lokomotif üretimi, % 80 yerlilik oranına sahip mevcut lokomotiflerde kullanılmakta olan 2400 hp güce sahip TLM16V185 Tipi Ağır Dizel Motorunun Modernizasyonu ve 8 silindirli en az 1200 hp güce sahip Özgün Motor üretiminin ticarileştirilerek pazara sunulması çalışmaları,
120 km/saat hıza ve TSI sertifikasına sahip H Boji Tasarımı ve İmalatı,
Sivas’ta 100 adet yerli ve milli marka yük vagonu üretimi,
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilmiş olan 32 araçlık Gaziray Banliyö Hattı ve Hafif Raylı Ulaşım Projesi ihalesi için en iyi teklifi veren TÜRASAŞ’ın üretim beklentisi,
Şirketin hedefleri kapsamında üç farklı tip lokomotifte kullanılabilecek olan Milli CoCo Tip Anahat Lokomotif Platformu Geliştirilmesi projesi başlatılmıştır. Bu proje ile birlikte Şirketin portföyünde yer alan diğer lokomotifler ile birlikte Türkiye’nin yurtdışı lokomotif bağımlılığına son verilmiş olacaktır.
TÜRASAŞ tarafından 250 km/h hıza sahip Milli Yüksek Hızlı Trenin konsept tasarımı tamamlanmış olup çalışmalar devam etmektedir.
DEVAM EDEN DEMİRYOLLARI PROJELERİ
Türkiye genelinde şehirler arasındaki mesafeleri kısaltmak ve insan hayatını kolaylaştırmak amacıyla iki bin 50 kilometre yüksek hızlı tren (YHT), bin 786 kilometre hızlı tren (HT) ve 429 kilometre konvansiyonel olmak üzere toplam 4 bin 256 kilometre yeni demir yolu yapım çalışmaları, 2 bin 323 kilometrelik kesimde sinyalizasyon ve 987 kilometrelik kesimde elektrifikasyon yapım çalışmaları devam ediyor.
Bu projelerden toplam maliyeti 6.5 milyar TL olan Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi kapsamında Ankara (Polatlı)-Afyonkarahisar, Afyonkarahisar-Uşak (Banaz), Banaz-Eşme, Eşme-Salihli, Salihli-Manisa ve Manisa-Menemen arasındaki altyapı çalışmaları devam ediyor.
Marmaray ve Kars-Bakü-Tiflis demiryolu projeleri ile birlikte Demir İpekyolu Projesi’nin hayata geçirilmesinde önemli bir aşama olan Ankara-Sivas YHT Projesi’nin ise 2021 yılında tamamlanması planlanıyor.
Yerköy-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattında tüm hat üstyapısı, elektrifikasyon, sinyalizasyon, telekomünikasyon, merkezî kontrol sistemlerinin tasarım, üretim, montaj, test ve işletmeye alınması, personel eğitimi ve teknik eğitim dokümantasyon hizmetleri Yapı Merkezi tarafından gerçekleştirilecek.
Mersin-Adana ve Gaziantep arası 311 kilometre uzunluğundaki Hızlı tren altyapı çalışmalarına 2021 yılında devam edilecek. Hat tamamlandığında saatte 200 kilometre hızla Mersin’den Gaziantep’e ulaşım daha kolay ve konforlu olacak. Proje ile Mersin ve Gaziantep arası seyahat süresi 1,5 saate inecek. Proje Rönesans Holding tarafından yaklaşık 6.8 milyar TL bedelle gerçekleştirilecek.
Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Hızlı Tren Projesi Alt Yapı İnşaat çalışmaları tamamlanacak.
Diyarbakır – Mardin Mazıdağı Demiryolu Hattı ve Palu-Genç-Muş Demiryolu Yapım İşi tamamlanacak.
Gaziray Projesi kapsamında 2 adet banliyö hattı ve 2 adet hızlı tren hattı olmak üzere 25,5 km’lik güzergâh dâhilinde toplamda hızlı tren hattı ile birlikte 112 km yeni demiryolu inşa ediliyor. Gaziray Banliyö tren hattı yapım işleri önümüzdeki yıl da devam edecek. Bu hattın banliyö trenlerinin TÜRASAŞ tarafından üretilmesi bekleniyor. Yüksek hızlı tren, konvansiyonel tren ve banliyö işletmeciliği için hazırlanan proje ile Başpınar-Gaziantep-Oduncular arasında sinyalli ve elektrikli yeni demiryolu inşa edilecek.
Afyon banliyö sistemi (AFRAY) projesi kapsamında Afyon’da mevcut demiryolu hattının yeniden düzenlenerek banliyö taşımacılığına uygun hale getirilmesi planlanıyor.
Sincan-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu altyapı, üstyapı, sinyalizasyon ve elektrifikasyon işleri devam edecek.
Konya-Karaman-Ulukışla sinyalizasyon yapım işleri tamamlanacak.
DEVAM EDEN ŞEHİR İÇİ METRO VE TRAMVAY PROJELERİ
Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerinin Temin, Montaj ve İşletmeye Alma İşleri 2021 yılında tamamlanacak.
İstanbul Havalimanı – Halkalı Metro Hattı İnşaatı İle Elektromekanik Sistemlerin Temin, Montaj ve İşletmeye Alma İşlerine 2021 yılında devam edilecek.
Gebze-Darıca Metrosu inşaat ve elektromekanik sistemler montaj ve işletmeye alma işlerine devam edilecek. Darıca sahilinden başlayan, Marmaray, Gebze merkezi, GOSB üzerinden Mollafenari’ye ulaşan hattın maliyeti 2.5 milyar TL. Hattın tamamı 2023 yılında tamamlanacak. Hattın metro araçları ise Bozankaya tarafından üretilecek.
İstanbul’da Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey-Esenyurt metro hattı, Göztepe-Ataşehir-Ümraniye metrosu, Bostancı-Dudullu metrosu, Çekmeköy-Sultanbeyli metrosu, Ataköy-İkitelli metrosu, Tavşantepe-Tuzla metrosu ve Cibali-Alibeyköy-Eminönü Tramvay hattı yapım çalışmaları 2021 yılında devam edecek.
İzmir’in mevcut metro hattını Fahrettin Altay’dan Narlıdere’ye kadar 7.2 km uzatacak metro projesi, İzmir’in mevcut metro hattını Buca’ya bağlayacak 13.5 km uzunluğundaki metro hattı, İzmir Adnan Menderes Havalimanından Halkapınar’a uzanacak 28 km uzunluğundaki Karabağlar metrosu ve Karşıyaka-Çiğli arasında tramvay hattı çalışmaları devam ediyor. İzmir Üçyol-Buca Metro Projesi 13,5 km uzunluğunda 11 istasyon ve 96 adet vagon ( 16 set her set 6 vagon) araçtan oluşacak ve araçlar yerli katkı şartı ile üretilecek.
Ankara M4 Kızılay uzatması, Ankaray’ın Dikimevi’nden Natoyolu’na ulaşmasını sağlayacak 7.4 km uzunluğunda 8 istasyonlu uzatma ile diğer yönde Söğütözü’nde Çayyolu metrosu (M2) ile buluşturacak 800 metre tek istasyonlu uzatma projesi, Ankaray revizyon projeleri devam edecek. Dikimevi-Nato yolu hattı için yerli katkı sağlanmış 39 adet Hafif Raylı sistem LRT araç alınacak.
Toplam maliyeti 2 milyar TL’yi bulan 25 km uzunluğundaki Gaziantep banliyö hattı ve 55 km uzunluğundaki Nurdağ-Başpınar arasında yeni demiryolu hattı yapım işleri tamamlanacak.
Bursa Kent meydanı-Terminal Tramvay hattı(T2) altyapı işleri tamamlanacak. Hafif metro 4 set 20 araç alımı yapılacak.
Antalya Varsaklı-Zerdalilik tramvay projesi,
Konya metrosunun 21 km ve 22 istasyondan oluşan ilk etabı olan Necmettin Erbakan Üniversitesi ile Meram arasında alt yapı çalışmaları devam edecek.
Mersin’de 13.4 km uzunluğunda 11 istasyonlu Gar ile Mezitli arasında yapılacak metro için ihaleye çıkıldı. İhale 15 araç alımını da kapsıyor.
Kocaeli Şehir Hastanesi tramvay projesi kapsamında 10 adet tramvay alınacak. İhaleyi Bozankaya yada Durmazlar firmamızın alması bekleniyor.
Kayseri Hafif Raylı Sistem Projesinde 18 adet tramvay alınacak. İhaleyi Bozankaya yada Durmazlar firmamızın alması bekleniyor.
URAYSİM TEST MERKEZİ
Eskişehir’de Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi(URAYSİM) inşaat çalışmalarına devam edilecek.
RAYLI ULAŞIM TEKNOLOJİLERİ ENSTİTÜSÜ (RUTE)
2019 yılında kurulan RUTE, Raylı araç geliştirilmesi, Raylı araç tasarımı, Raylı araçlar için Cer Sistemi tasarımı, Tren kontrol ve yönetim sistemleri tasarımı, Motor ve Aktarma Sistemleri, Robotik ve Akıllı Sistemler, Enerji Depolama Sistemleri, Motor Mükemmeliyet Merkezi konularında faaliyetlerine devam ediyor.
DEVAM EDEN YURT DIŞI ALTYAPI PROJELERİ
MOROGORO – MAKUTUPORA DEMİRYOLU (Tanzanya)
Yapı Merkezi tarafından inşası devam eden Başkent Dodoma’dan da geçen bu hat için, Yapı Merkezi; elektrifikasyon ve sinyalizasyon dahil olmak üzere tüm altyapı ve üstyapı çalışmalarını kapsayan, anahtar teslimi bir proje sunuyor. Atölye alanları, depo ve yan hatlarla birlikte uzunluğu 409 kilometreyi bulan demiryolunun yapımı 3 yıl sürecek. Proje 2021 yılında devam edecek.
DARÜSSELAM - MOROGORO DEMİRYOLU(Tanzanya)
Yapı Merkezi tarafından anahtar teslim olarak inşa edilecek projenin kapsamında; Darüsselam - Morogoro arasında, tasarım hızı 160 km/saat olan 202 km tek hat demiryolunun tüm tasarım işleri, altyapı inşaat işleri, ray döşeme, sinyalizasyon, haberleşme sistemleri, yedek parça temini, elektrifikasyon ve personel eğitimi yer alıyor. 30 aylık proje süresinde toplam 33 milyon m3 kazı işi yapılacak; 96 adet köprü ve altgeçit-üstgeçit, 460 adet menfez, 6 istasyon ve tamir-bakım atölyesi inşa edilecek.
AWASH - KOMBOLCHA - HARA GEBEYA DEMİRYOLU(Etiyopya)
Yapı Merkezi tarafından Etiyopya’da 390 km uzunluğunda tek hat olarak inşa edilen Awash – Kombolcha – Hara Gebaya Demiryolu Projesi, Etiyopya’nın kuzey kesimi ile merkezi arasındaki bağlantıyı sağlayacak.
DAKAR - AIBD (HAVALİMANI) HIZLI TREN HATTI (Senegal)
Yapı merkezi tarafından Dakar, Diamniadio ve AIBD havalimanı arasında, hızlı, modern, yüksek frekanslı raylı sistem alt yapısı gerçekleştirilecek.
DOHA METROSU (Katar)
Yapı merkezinin içinde olduğu konsorsiyum tarafından inşa edilecek 300 km uzunluğundaki Doha Metrosu, 4.4 milyar dolar bedel ile Katar’da bu amaçla yapılan en büyük proje olup şehirdeki kent merkezleri, önemli ticari alanlar ve konut alanlarına bağlantılar sağlanacak. Proje, 2022 Dünya Kupası açılışından önce tamamlanacak.
CTW 130 - SADARA & JUBAİL DEMİRYOLU (S.Arabistan )
Yapı merkezi tarafından yapılacak CTW 130 - Sadara&Jubail Demiryolu Projesi, Jubail Sanayi Şehri ile King Fahad Endüstriyel Limanı’nı ve Jubail Ticari Limanı’nı birbirine bağlayan ve aynı zamanda ulusal demiryolu ağına bağlanan bir demiryolu projesi olup, demiryolu yük taşımacılığının ulusal ve uluslararası denizyolu yük taşımacılığına entegrasyonunu sağlayacak.
CİDDE İSTASYONU (S.Arabistan)
Yapı Merkezi, bu proje kapsamında Cidde Merkez tren istasyon binasına ait yapım işlerinin tamamlanması, testlerin yapılması ve işletmeci firmaya tesliminden sorumlu.
DNİPRO METRO İNŞAATI (Ukrayna)
Limak tarafından inşa çalışmaları devam eden yaklaşık 4 kilometre uzunluğundaki metro hattı ve 3 istasyonun tasarım ve inşaatı gerçekleştirilecek.
PUNE METRO UG1 ve UG2( Hindistan)
Gülermak tarafından Pune Metro UG1 Ve UG2 projeleri devam ediyor.
MUMBAI METROSU(Hindistan)
Mumbai Metro Hattı III, Kısım UGC-03 projesinde, Mumbai Tren İstasyonu ile Worli arasında 5 istasyon ve 3,55 km uzunluğunda çift hat tünelin yapımı da dahil olmak üzere toplam 5,05 km uzunluğundaki kısmının yapımı, Doğuş İnşaat – Soma Enterprise ortaklığında devam ediyor.
DİĞER RAYLI SİSTEM PROJELERİ
Üyelerimizden Aselsan; metro hatlarında milli sinyalizasyon çalışmaları, tramvay, metro ve trenlerde cer ve kontrol sistemleri, Kardemir; Ray ve Teker üretimleri, Savronik; sinyalizasyon, iletişim, elektrifikasyon, hat güvenliği ve demiryolu bilgi sistemleri, Vako, Railtur, RC Endüstri, Acarlar, Gök Grup, Özbir, Esray, Epsilon, Yavuzlar Vagon; yük ve yolcu vagonları, Yapıray, Emreray, Elsitel, Metroray, Demulaş; Yurt içi ve Yurt dışında Elektrifikasyon, Sinyalizasyon, elektromekanik sistemlerin projelendirilmesinden, test ve devreye alınmasına kadar tüm aşamaları, Kent Kart; Toplu ulaşım araçlarında yolcu bilgilendirme ve Elektronik Ücret Toplama sistemleri, Mescioğlu; Altyapı, Üstyapı Etüt ve Proje İşleri, harita, mühendislik hizmetleri, projelendirme ile fotogrametri, demiryolu, karayolu ve altyapı müşavirlik ve kontrollük hizmetleri, diğer firmalarımızda alınan tüm bu projelerde ihtiyaç duyulan yurt içi ve yurt dışı mühendislik, yedek parça ve ekipmanları üretmeye devam ediyorlar.