Armatür Sektöründe Hedef 10 Milyar Dolar İhracat
Yeni Dönemin Hedef Pazarı Güney Amerika
Armatür Sektöründe Hedef 10 Milyar Dolar İhracat
Yeni Dönemin Hedef Pazarı Güney Amerika
Geçtiğimiz yılı 1,5 milyar dolar ihracatla kapatan armatür sektörü yeni dönem hedeflerini belirledi. Armatür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, “Birkaç yıl içerisinde 10 milyar dolarlık ihracata ulaşmamız için hiçbir engel yok. Bu hedef için gerekli alt yapıya sahibiz. 2021’de sektörümüz döviz bazında yüzde 20- 30 büyüyecek. İhracatta yeni dönemde Güney Amerika’ya odaklanacağız” dedi.
Türkiye’nin toplam ihracatına aralıksız katkı veren armatür sektörü yeni dönem hedeflerini belirledi. Geçtiğimiz yılı 1,5 milyar dolar ihracatla kapatan üretim odaklı sektör daha fazla dış pazara açılmanın ve ihracatı sürdürülebilir hale getirmenin stratejisini oluşturuyor. Armatür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, sektörde Çin’in 20, Almanya’nın 18, İtalya’nın ise 16 milyar dolarlık ihracat sahip olduğunu, Türkiye’nin armatür sektöründe birkaç yıl içerisinde 10 milyar dolar ihracat yapmaması için hiçbir engel olmadığını söyledi.
Evsel Pişirme Cihazlarında Yüzde 10 Pazar Payı
Gökhan Turhan, “Birkaç yıl içerisinde 10 milyar dolarlık ihracata ulaşmamız için hiçbir engel yok. Gerekli alt yapıya sahibiz. 2021’de sektörümüz döviz bazında yüzde 20- 30 büyüyecek. Yeni dönemde hedefimizde Güney Amerika pazarı var. Asıl potansiyelimiz Avrupa. Sonrasında Kuzey Amerika yani ABD geliyor ancak söz konusu bölgeye sürdürülebilir ihracat gerçekleştirebilmemiz için ‘Markalaşma’ adına Avrupalıların önüne geçmemiz gerekiyor. Diğer yandan şöyle bir avantajımız var; Güney Amerika bizi Avrupalı olarak görüyor. Oraya gittiğimizde Çin’den biraz daha yüksek maliyette satabiliyoruz. Bu yüzden bu pazarın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Asya /Pasifik ülkelerinin de ihracatımız ciddi ciddi bir potansiyele sahip. Dünyada evsel pişirme cihazları üretiminde yüzde 10 Pazar payına sahibiz. Bu oranı çok daha yukarılara çekecek gücümüz ve potansiyelimiz var” dedi.
“Tevkifat Revizyonu Kayıt Dışılığı Ortadan Kaldırır”
Sektörün güncel sorunlarına da değinen Turhan, “Ülkemizde ihracatçıların kafasına göre bir yerlerde gruplandırılmasının önüne geçilmesi gerek. Birazı burada birazı orada olduğu zaman bir araya gelemiyoruz, URGE gibi projeleri hayata geçiremiyoruz. Bu Türkiye’nin de önünü açacak bir sistem. GTIP kodlarının ucu açık tutulmuş. Daha fazla açılması detaylandırılması gerekiyor. Diğer yandan sektörümüzde Tevkifat denilen bir yöntem var. Hammaddeyi alırken devlet bizden KDV’sini alıyor. Bu durum bizim üzerimize finans yükü yıkıyor. Bana göre bu sistemin kaldırılması gerekiyor. Kaldırılmasa bile oranın düşürülmesi ihracatçının önünü açar. Ülkemizdeki KDV sisteminin yeniden kurgulanması devletin vergi tahsilat hızına pozitif yansır. Bu kayıt dışılığı da ortadan kaldıracaktır. KDV reformuna ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
“İlave Vergiler Bir Süreliğine Kaldırılabilir mi?”
Armatür Derneği Başkanı, hammaddelere getirilen ek gümrük vergilerinin maliyetleri ciddi oranda artırdığına dikkati çekti: “Hem hammaddelere gelen ek gümrük vergilerinin yarattığı maliyet artışları hem de ihracat konusunda tüm firmalarımıza gelen taleplerden dolayı malzeme sıkıntısı çekmeye başladık. Sektörümüzde hammaddemizi oluşturan bakır hurda ihraç edildiğinde bizler ya yüksek bedellerle hammadde temin ediyor ya da malzememizi ithal ediyoruz. Türkiye’ de sıfırdan paslanmaz çok az miktarda üretiliyor. Yüzde 85’i yurtdışından ithal ediliyor. Burada da bir zor durum yaşanacaktır. Gelen vergi ilavesi ile, kur artışı da burada ilave olmuş olacak. Belki geçici bir süre ilave vergiler kaldırılabilir.”