Dr. İlhami Pektaş
Yerli ve Milli Üretime Adanmış Ömürler-61:
Arma Bağlantı Sistemleri A.Ş. Başarı Hikayesi
Dr. İlhami Pektaş
Arma Bağlantı Sistemleri, 1980 yılında kalıp atölyesi olarak kuruldu. 1987 yılından itibaren ise otomotiv ve beyaz eşya yan sanayi olarak toplam 7.000 metrekare kapalı alana sahip tesisinde müşterilerine hizmet vermeye devam eden inovatif ve dinamik bir kuruluş olarak boru kelepçeleri, hortum kelepçeleri, egsoz kelepçeleri, metal klipsler, kafesli somunlar gibi ürünlerini, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ederek ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.
Arma Kalıp, DIN 3016-1 ve DIN 3017-2 bağlantı kelepçeleri, Hortum kelepçeleri, Lastikli kelepçeler, Ön pozisyonlandırma özelliğine sahip kilitlemeli kelepçeler, Kulaklı kelepçeler, Boru kelepçeleri, Kablo bağlantı kelepçeleri, Egzoz kelepçeleri ve ağır iş kelepçeleri, Otomotiv ve beyaz eşya uygulamaları için özel metal yay klipsleri, Vida klipsleri ve U klipsleri, U tipi metrik klipsler, Kafesli somunlar, Özel yaylı pullar, Plastik klipsler, Diğer plastik parçalar, çeşitli bağlantı elemanları, braket ve komponentler ile tasarımı kendisine ait otomatik metal form verme makinelerinin üretimini gerçekleştiriyor.
Mustafa Adıgüzel Arma Bağlantı kuruluş aşamasını ilk günkü heyecanıyla şöyle anlatıyor;
Arma Kalıp nasıl kuruldu?
Ben 16’lı yaşlarımda Kırklareli’nin Hamidiye köyünden meslek öğrenmek için İstanbul’a gelerek eniştemin bulduğu bir atölyede çıraklık yapmaya başladım. Kardeşim Hüseyin’de birkaç yıl sonra İstanbul’a geldi ve aynı yerde birlikte çalışmaya başladık. Kardeşimle beraber askerlik yıllarına kadar kalıpçılık mesleğini çıraklık, kalfalık, ustalık aşamalarından geçerek öğrendik. Sonra askere gittim. Ben askerden gelinceye kadar kardeşim Hüseyin aynı yerde çalışmaya devam etti. 1978 yılında askerlik dönüşünde kendi işimi kurma fikri ağır bastı ve kalıpçılık ve pres işlerine devam etmek üzere küçük bir atölye kiraladım. Babamın verdiği ufak bir sermaye ile kalıp, yay ve spiral üretimi ile piyasaya parça üretmeye başladım. Kardeşim Hüseyin de bana dışarıdan destek olmaya devam etti. Daha sonra ben kardeşimle güçlerimizi birleştirerek birlikte bir yay makinesi ürettik ve birlikte çalışmaya başladık.
Arma Kalıp Gelişiyor
Daha sonra kardeşim Hüseyin askere gitti. Kardeşim askerden gelince birlikte 20 metrekarelik bir dükkânda birlikte iş yapmaya başladık. Daha sonra bir pres makinesi aldık ve gece gündüz demeden işlerimizi geliştirerek kaliteli ürünlerimiz ile piyasada yavaş yavaş tanınmaya başladık.
Bayrampaşa’da işe başladığımız 20 metrekarelik dükkanımızı zamanla 100 metrekareye çıkartarak burada 10 sene hizmet verdik. O yıllarda sektörün otomotiv ana sanayisi Otoyol firmasına braket ve ihtiyaç duyulan diğer parçaları üreterek daha çok tanınmaya başladık.
1990 yılında tüm varlıklarımızı bir araya getirerek İkitelli’de 400 metrekarelik bir dükkan için kooperatife girdik. 1997 yılından itibaren işlerimizi daha da geliştirerek İkitelli’de otomotiv sektörü ve beyaz eşya sektörüne bağlantı elemanları, braket ve ihtiyaç duyulan diğer parçaları üretmeye devam ettik.
2000 yılında İstanbul dışına açılma düşüncemiz ile İzmir fuarına katılarak ilk fuar deneyimini yaşadık. Yurtiçi fuar katılımları, reklam, dergi tanıtımları ile işlerimizi daha da geliştirerek müşteri sayımızı artırmaya devam ettik. 2002 yılında yurtdışı fuarlara da katılarak ilk ihracatımızı yaptık. Şirketimiz hızla büyümeye başladı ve yan yana dükkânlar kiralayarak 1500 metrekare alanda hizmet vermeye başladık.
Her zaman kazandıklarımızı işe, makineye, ekipmana, iş geliştirmeye, tanıtıma yatırarak işlerimizi sürekli geliştirdik. 2014 yılında başlayan ve 2016 yılında tamamlanan 7.000 metrekare kapalı alana sahip Hadımköy yeni fabrika projemiz de bu büyümenin devamı niteliğinde oldu.
Bu büyümenin sonucunda Arma Kalıp ve Yedek Parça Tic. San. Ltd. Şti. olan firma ünvanımızı, 22 Ağustos 2016 tarihi ile birlikte Arma Bağlantı Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak yeniledik.
Hangi tip ürünleri üretiyorsunuz?
Arma Bağlantı, 1980 yılında kalıp atölyesi olarak kuruldu. Hali hazırda otomotiv ve beyaz eşya sanayi başta olmak üzere makine, tarım, savunma sanayi, denizcilik, ısıtma, havalandırma, iklimlendirme ve inşaat gibi değişik sektörlerdeki müşterilerine toplam 7.000 metrekare kapalı alana sahip tesisinde hizmet vermeye devam eden inovatif ve dinamik bir kuruluş haline geldi.
Arma Bağlantı, inovasyon odaklı girişimci ruhu ile süreçlerini dijitalleştirerek, sürekli gelişim anlayışı ile bağlantı elemanları konusunda sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler üreten, ihracat ve pazar payını her geçen yıl artıran sektöründe lider bir firma olma vizyonu ile çalışmalarına emin adımlarla devam ediyor.
Özellikle otomotiv ve beyaz eşya sektöründe yoğun olarak kullanılan bağlantı kelepçeleri, hortum kelepçeleri, kilitlemeli tip ön pozisyonlandırmalı kelepçeler, kulaklı kelepçeler, lastikli kelepçeler, egzoz kelepçeleri, ağır iş kelepçeleri, metal bağlantı klipsleri, kafesli somunlar, metal braketler ve metal komponentlerin yanı sıra plastik klipsler ile diğer plastik bağlantı elemanları gibi ürünler firmamızın üretim portföyünde geniş yer alıyor. Güçlü Ar-Ge ve Kalıphane kadrosu ile müşteri çizimlerine göre yeni kalıp, mastar, aparat ve makineleri tasarlayabilme kabiliyeti firmamızın sahip olduğu en büyük avantajlarından birisidir.
Başarı adımlarında önemli stratejileriniz nelerdir?
Ülkemize yatırım ve istihdam yaratmak Arma Kalıp’ın her zaman ana ilkesi olmuştur. İki kardeş ortaklığı olarak temelleri 1980 yılında attığımız Arma Kalıp, Bayrampaşa’daki 3-4 kişilik kadrosunu bugün Hadımköy’deki yeni tesisinde 110 kişiye ulaştırmanın haklı gurur ve mutluluğunu yaşıyor.
Arma’nın başarı stratejisinde elde edilen seviyeyi asla yeterli görmemek, sürekli gelişmek isteği ile kazandığımızı yatırıma yönlendirmek, sektöründeki gelişmeleri ve güncel trendleri yakından takip etmek, diğer firmaların yapamadığı işlere odaklanmak, müşterilerimiz için farklı ve hızlı çözümler bulmak yatıyor.
Ar-Ge faaliyetleriniz var mıdır? Yeni projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
2023 yılında da müşterilerimize inovatif çözümler sunmaya devam ettik. Özellikle kelepçe grubumuzdaki iki ürünümüzün hem üretimi hem de satışı konusunda ciddi gelişmeler kaydettik. Otomotiv sektöründe akışkan sistemler üzerinde kullanılan ve montaj öncesinde operatöre ön pozisyonlandırma imkânı sağlayan kilitlemeli kelepçelerimiz global Tier-1 firmalarından yoğun talep görüyor. Patenti firmamıza ait olan kilitleme özelliği sayesinde kelepçemiz istenilen pozisyonda sabitlenerek montaj hattındaki ayar süresini ortadan kaldırmaktadır. Bu kelepçemiz ile ilgili seri üretime geçen proje sayımız her geçen gün artıyor. Farklı bir bant genişliğine sahip ürünler için de yeni kalıp sistemimiz üretim hattındaki yerini almış bulunuyor. Yeni devreye alınan otomatik üretim hatları ile birlikte toplam üretim kapasitemiz 3 katına çıktı.
Beyaz eşya sektöründe kullanılan ve proses tasarımı firmamıza ait olan yeni tip hortum kelepçesi ürünümüzde ise seri üretimlerimiz devam ediyor. Yine tasarımı Ar-Ge ekibimize ait 2 farklı otomatik üretim hattı ile müşteri ihtiyaçları en üst seviyede karşılıyoruz. Sızdırmazlık özelliği ile ön plana çıkan bu kelepçemiz global OEM müşterilerinin uyguladığı tüm testlerden başarılı bir şekilde geçti. Üretim miktarını kademeli olarak 2024 yılı sonuna kadar 4 katına çıkarmayı hedeflemekteyiz.
İhracat yapıyor musunuz? Hangi ülkelere ihracatlarınız var? 2024 ihracat hedefiniz nedir?
Ağırlıklı Avrupa kıtası olmak üzere Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Asya’nın dahil olduğu geniş bir coğrafyada toplamda 40’ı aşkın ülkeye %47 oranında ihracatımız bulunmaktadır. Özellikle İngiltere, Fransa ve ABD bölgelerindeki pazar payımızı artırmayı ve 2024 yılında ihracatımızı %50 seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz.
Gelecekte neler planlıyorsunuz? Öngörüleriniz ve hedefleriniz nelerdir?
2023 yılında gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla güçlendirdiğimiz üretim hattımızı 2024 yılında da yapacağımız yeni yatırımlarla geliştirmeye devam edeceğiz. Preshane bölümümüz için 2 adet 45 ton’luk hava kavramalı eksantrik pres, plastik bağlantı elemanları üretimi için 2 adet 150 ton kapasitesinde plastik enjeksiyon makinesi, kalıphane bölümümüz için CNC tel erezyon ve CNC dik işleme tezgahı ile seri imalat bölümüz için 2 adet otomatik form verme makinesinin alımını gerçekleştireceğiz.
ISO EN 9001, 16949 Kalite sistem belgeleri, 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi belgelerine sahibiz. Bunu takip eden süreçte ise ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi için gerekli hazırlıkları tamamlayarak sertifikamızı almayı planlıyoruz.
Bağlantı kelepçeleri ile ilgili olarak iki farklı otomatik üretim sistemi için patent başvurularımız tamamlanmıştır. Bunun yanı sıra kilitlemeli kelepçe ürünümüz için yeni bir kilitleme sistemi için faydalı model ve yurt dışı tasarım tescil başvurularımız da yapılmıştır.
Tekirdağ-Kapaklı bölgesinde 10.000 metrekare kapalı alana sahip olacak yeni bir üretim tesisi için proje çalışmalarımız devam ediyor. Söz konusu üretim tesisinin çatısı yeşil mutabakat kapsamında güneş enerji sistemine uygun olacak şekilde planlanmaktadır.
Firma vizyonumuz ise inovasyon odaklı girişimci ruhu ile süreçlerini dijitalleştirerek, sürekli gelişim anlayışı ile sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler üreten, ihracat ve pazar payını her geçen yıl artıran sektöründe lider bir firma olmaktır.
Gençlere, girişimcilere ve sanayicilerimize neler tavsiye edersiniz?
Arma Bağlantı Sistemleri bir aile şirketi olup son 15 yıldır çocukluk çağlarında atölyede çalışmaya gelen, yaz tatillerinin bir kısmı çıraklıkla geçiren ve sonrasında eğitimlerini tamamlayarak iş başı yapan ikinci kuşak temsilcileri her zaman değer verdikleri profesyoneller ile birlikte Arma Bağlantı Sistemleri A.Ş’nin gelişme ve büyümesine emek veriyorlar. Gençlerimizin de bizim gibi gece gündüz çalışarak ülke ekonomisine destek olmalarını bekliyoruz. Gençlerimizin işlerine bağlı olmaları, yenilik ve gelişmelere açık olmaları, en az bir yabancı dil bilmeleri, disiplinli çalışmaları, iç ve dış müşterilerine karşı sorumluluk sahibi olmaları, hukuka, insana ve çevreye saygılı olmaları, güvenilir ve adil olmaları, inovatif ürünleri üretmek için Ar-Ge ve Ür-Ge’ye önem vermeleri, kişiye bağlı değil sistem odaklı bir organizasyon oluşturmaları, dijitalleşmeye ve yapay zekaya önem vermelerini tavsiye ediyorum.
Başarınızın sırrı nedir?
Başarımızın birçok sırrı var. Bunları sıralayacak olursam;
Ürün ve hizmet kalitesini sürekli geliştiriyor olmamız, müşteri talep ve beklentilerini en üst seviyede karşılayabilecek esneklikte olmamız, çalışanlarımızın kendini mutlu hissettiği bir ortam ve sistem yaratmamız, teknolojik gelişmeleri takip ederek gerekli aksiyonları zamanında alıyor olmamız, ekolojik çevremize ve paydaşlarına saygılı bir kuruluş olmamız ve uluslararası alanda firmamızı öne çıkaracak hedeflerimizin olması olarak özetleyebilirim.