Arçelik Birleşik Krallık’ta Ar-Ge Merkezi Açıyor
Arçelik A.Ş., Cambridge Üniversitesi’ne bağlı Trinity College’ın yönettiği Birleşik Krallık’ın ilk bilim parkı olan ve dünyanın en önemli teknoloji şirketlerini bünyesinde barındıran Cambridge Science Park’ta Ar-Ge merkezi açıyor.
Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Hakan Bulgurlu:
“Global Ar-Ge organizasyonumuzun genişlemesi kapsamında çok önemli bir adım atarak, araştırma geliştirme alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Birleşik Krallık’ta Ar-Ge merkezimizi açmanın gururunu yaşıyoruz.”
24 yıllık Ar-Ge birikimi ve kendi teknolojisi sayesinde ürettiği yenilikçi ürünleriyle dünyanın en önemli beyaz eşya üreticileri arasında yer alan Arçelik A.Ş., global Ar-Ge ağını genişletmeye devam ediyor. Şirket, Tayvan’dan sonra, yurt dışındaki ikinci Ar-Ge merkezini Birleşik Krallık’ta Cambridge Üniversitesi’ne bağlı Trinity College’ın yönettiği Birleşik Krallık’ın ilk bilim parkı olan ve dünyanın en önemli teknoloji şirketlerini bünyesinde barındıran Cambridge Science Park’ta açıyor.Birleşik Krallık’ta kurulan yeni Ar-Ge merkezi; yazılım tasarımı, yeni malzemeler, ileri üretim teknolojileri öncelikli olmak üzere beyaz eşya alanında yenilikçi ürünlerin geliştirilmesini sağlayacak konularda araştırma geliştirme faaliyetleri yürütecek.
Hakan Bulgurlu: “Birleşik Krallık’taki Ar-Ge merkezimiz ile global teknoloji ekosistemine daha yakın olacağız.”
Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Hakan Bulgurlu konuyla ilgili açıklamasında: “Global Ar-Ge organizasyonumuzun genişlemesi kapsamında çok önemli bir adım atarak, araştırma geliştirme alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Birleşik Krallık’ta Ar-Ge merkezimizi açmanın gururunu yaşıyoruz. Burada yürüteceğimiz araştırma geliştirme faaliyetleri ile uluslararası Ar-Ge işbirliklerimizi daha da geliştirecek; global teknoloji ekosistemine daha yakın olacağız.” dedi.Arçelik’in başarılı konumundaki en önemli faktörlerden birinin, sahip olduğu Ar-Ge gücü ve bununla birlikte gelen teknolojik yetkinlikleri olduğunu ifade eden Bulgurlu; “Arçelik, Ar-Ge donanımı sayesinde rekabette öne çıkan, dünya standartlarında ve özgün teknolojiye sahip ürünler geliştirmeye ve küresel varlığını artırmaya devam ediyor” dedi.
“Ar-Ge’ye yaptığımız yatırımların Arçelik’in geleceğine yapılan yatırımlar olduğunun bilincindeyiz.”
Bulgurlu “Güçlü markaların arkasında güçlü teknoloji ve inovatif yaklaşımlar yatıyor. Ar-Ge yetkinliklerimiz ile dünyada her pazara güvenle girebiliyor, tüketici ihtiyaç ve beklentilerine uygun özellikte ürün sunabiliyoruz. Arçelik bugün, Türkiye’nin patent lideri ve Dünya Fikri Haklar Örgütü’nde en çok Uluslararası Patent başvurusuna sahip ilk 200 şirket arasındaki tek Türk şirketidir. Kendi geliştirdiğimiz yenilikçi teknolojilerle küresel platformda iddialı bir konuma sahibiz. Ar-Ge her zaman önceliğimiz olmaya devam edecektir. Ar-Ge yolculuğu bizim için hiç bitmeyecek bir yolculuktur. Ar-Ge’ye yaptığımız yatırımların Arçelik’in geleceğine yapılan yatırımlar olduğunun bilincindeyiz” şeklinde konuştu.
Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Ajansı’nın (UKTI) projeye en başından beri verdikleri destek için teşekkürlerini ifade eden Bulgurlu “Global markamız Beko son derece bilinçli bir tüketici kitlesinin yer aldığı Birleşik Krallık beyaz eşya pazarında uzun zamandır koruduğu liderlik konumuyla iddialı bir oyuncu olduğunu kanıtladı. Ar-Ge merkezimizin kuruluşu, Birleşik Krallık’daki mevcut konumumuzu daha da güçlendirecek önemli bir adımdır” dedi.TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi “ Arçelik’in Ar-Ge alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Birleşik Krallık’ta Cambridge Üniversitesi’ne bağlı Trinity College’ın yönettiği Birleşik Krallık’ın ilk bilim parkı olan ve dünyanın en önemli teknoloji şirketlerini bünyesinde barındıran Cambridge Science Park’ta, Ar-Ge merkezi açmasının gurur ve mutluluğunu paylaşıyoruz” dedi.
Büyükekşi; Arçelik’in bu atılımının 2023 yılında Ar-Ge harcamalarının milli gelirimiz içindeki payını %3’e yükseltme hedefine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Keza küresel çalışmalar Ar-Ge’nin değer zincirindeki en kıymetli parça olduğuna işaret ediyor. Bu anlamda tüm dünya ekonomileri Ar-Ge ve inovasyon temelli bir değişim sürecinden geçiyor. Türkiye de özellikle Ar-Ge alanında önemli bir atılım içerisinde. Nitekim 2003 yılında istihdam edilen on bin kişiye düşen Ar-Ge personeli 18 iken, bu sayı, 10 yıl içerisinde gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetleri neticesinde, 46’ya çıktı. Yine son 10 yılda Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payı yüzde 0.48’den yüzde 0,95’ye yükseldi. Özel sektörün Ar-Ge harcamalarındaki payı 2003 yılında yüzde 23 düzeyinde iken, 10 yıl içerisinde önemli oranda artarak 2013 yılında yüzde 47’ye çıktı. Biz de 61 bin ihracatçının temsilcisi TİM olarak Ar-Ge’ye büyük önem veriyoruz. İhracatçı Birliklerimizle birlikte Ar-Ge Proje Pazarları düzenliyoruz. 2013 yılında 8 farklı Ar-Ge proje pazarı düzenledik. Bu yılı 9 farklı Ar-Ge Proje pazarı ile tamamlamayı hedefliyoruz. Buradan çıkan ödüllü projeleri ise Arçelik’in de stratejik ortak olduğu Türkiye İnovasyon Haftası’nda sergiliyoruz. Böylece akademi-sanayi işbirliğini güçlendirirken, fikrin ürüne dönüşme sürecini hızlandırıyoruz. Ülkemizin Ar-Ge kapasitesinin geliştirilmesi yolunda kilometre taşı niteliğinde olan Arçelik Birleşik Krallık Ar-Ge merkezinin kısa vadede çok büyük başarılara imza atacağına yürekten inanıyor, merkezin hayata geçirilmesinde katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyoruz.
Arçelik’i, Cambridge’de açtıkları Ar-Ge merkezi dolayısıyla tebrik eden Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Richard Moore, “Türkiye’de ve UKTI’ın Londra’daki merkezindeki ekiplerimiz bu projeyi gerçekleştirmek için Arçelik ile yakın işbirliği içinde çalıştılar. Bu girişimin, Arçelik’in global Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra, Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin güçlenmesinde de çok önemli bir rol oynayacağına inanıyorum” dedi.Birleşik Krallık Türkiye Ticaret Elçisi Lord Janvrin, “Geçen yıl Arçelik’in İstanbul’daki Ar-Ge merkezini ziyaretimin ardından, Cambridge’deki Ar-Ge merkezlerinin açılışını büyük bir mutlulukla karşılıyorum. Ar-Ge Merkezi sayesinde Arçelik, Birleşik Krallık’taki faaliyetlerini daha da genişletecek, yenilikçi ürünler geliştirecek ve global beyaz eşya pazarının önde gelen şirketlerinden biri olma konumunu güçlendirecektir. Özellikle de, Arçelik’in Ar-Ge faaliyetlerini Birleşik Krallık’ın en önemli üniversiteleriyle işbirliği içinde yürütüyor olması memnuniyet verici” şeklinde konuştu.Arçelik A.Ş., Türkiye’deki 8, Tayvan’daki 1 Ar-Ge Merkezi olmak üzere toplam 9 Ar-Ge Merkezi, 1000’in üzerinde Ar-Ge çalışanı, 2000’den fazla patent başvurusu ile Türkiye’de sektöründe Ar-Ge lideri konumunda bulunuyor. Şirket, 2014 yılında Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası’nda “Ar-Ge Liderliği” ve “Teknoloji Geliştirmede Liderlik” ödüllerinin yanı sıra “İnovasyon Stratejisi” kategorisinde birincilik olmak üzere 3 ödüle birden layık görüldü.Uluslararası platformda son 5 yıldır, Dünya Fikri Haklar Örgütü’nde en çok Uluslararası Patent başvurusuna sahip ilk 200 şirket arasındaki tek Türk şirketi olan Arçelik, Avrupa Patent Enstitüsü (EPO) 2011-2013 Yıllık Raporlarına göre, EPO tarafından tescil edilen Türk başvurularının yarısından fazlasını de elinde bulunduruyor.Arçelik’in teknoloji ve inovasyon süreçlerinde yurt içinde ve dışında üniversiteler ve diğer kurumlar ile işbirlikleri büyük önem taşıyor. Birleşik Krallık da bu anlamda önde gelen ülkelerden biri konumunda yer alıyor. Tüm süreçlerinde açık inovasyon ilkeleriyle hareket eden Arçelik, teknoloji geliştirme çalışmalarında dünya çapında 50’nin üzerinde üniversite ve araştırma kurumu ile uzun vadeli stratejik işbirlikleri kurarak; inovasyon süreçlerinde çok yönlü hareket edebilmekte, daha hızlı ve etkin sonuçlar alabilmektedir. Şirket, hâlihazırda Cambridge Üniversitesi, Oxford Üniversitesi ve Newcastle Üniversitesi gibi Birleşik Krallık’ın önde gelen üniversiteleriyle işbirlikleri yürütmektedir.
Haberin Kaynağı : Lobby İletişim ve Etkinlik Danışmanlığı
25.06.2015