Anot, Endüstri 4.0 ile Karanlık Fabrika Olmak İçin İlerliyor
Üretim tesisi Eskişehir’de olan ve bünyesinde 5 şirket barındıran Anot Grup toplam 5 lokasyonda hizmet veriyor.
Anot, Endüstri 4.0 ile Karanlık Fabrika Olmak İçin İlerliyor
Üretim tesisi Eskişehir’de olan ve bünyesinde 5 şirket barındıran Anot Grup toplam 5 lokasyonda hizmet veriyor. Anot Genel Müdür Yardımcısı Eray Gönenli, beyaz eşya sektörüne ankastre davlumbaz ve komponent üretimi yaptıklarını ve ürünlerinin %25’ini ihraç ettiklerini söyledi.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Eray Gönenli: Eskişehir doğumluyum. ODTÜ Makine Mühendisliği mezunuyum. Şirkette genel müdür yardımcısı olarak görev almaktayım. Ayrıca TOBB Eskişehir Genç Girişimciler İcra kurulu üyesiyim.
SUBCONTURKEY: Firmanız hakkında bilgi verir misiniz? Ne zaman kuruldu? Bugün geldiği noktada fabrika alanı çalışan sayısı üretim kabiliyeti gibi konularda bilgi verir misiniz?
Eray Gönenli: Anot 1982 yılında kurulmuştur. Bünyesinde farklı alanlarda ve sektörlerde hizmet veren 5 adet şirket bulunmaktadır. Ayrıca toplamda 5 lokasyonda hizmet vermekteyiz. Merkezimiz Eskişehir olup, burası üretim tesisini de barındırmaktadır. Bursa’da depo ve satış ofisi, İstanbul’da satış ofisi, Ege Bölgesi’nde bölge personelimiz ve Katar’da yerel bir şirketimiz bulunmaktadır. Şirketimizde 30’dan fazla mühendis arkadaşımızla birlikte toplam 150 kişi olarak faaliyetlerimize devam etmekteyiz.
SUBCONTURKEY: Beyaz eşya sektörü üretiminizin ne kadarını kapsamaktadır? Beyaz eşya sektörüne yönelik üretimlerinizden bahseder misiniz?
Eray Gönenli: Beyaz eşya sektöründe ankastre davlumbaz ve komponent üretimi yapmaktayız. Bunlar metal ve plastik ocak, fırın, kombi düğmesi, kulp, ayak ve conta. Bu ürünlerin dışında plastik enjeksiyon makineleri ile müşterilerimizin ve bizim kendi kalıplarımızla fason imalatlar da yapmaktayız. Ayrıca beyaz eşya sektörü için müşterimizin talepleri doğrultusunda Anot Grup şirketlerinden Anot Otomasyon tarafından, beyaz eşya üretim hattı kurulması, beyaz eşya üretim makinalarını otomasyonu yapılmaktadır.
SUBCONTURKEY: İhracat faaliyetlerinizden bahseder misiniz? Cironuzun ne kadarını ihracat oluşturmaktadır?
Eray Gönenli: Ürünlerimizin yaklaşık %25’ini ihraç etmekteyiz. Başlıca ihracat yaptığımız ülkeler; İtalya, İspanya, Polonya, Katar, Tunus, Romanya, Almanya, Güney Afrika, Brezilya, Pakistan Umman, Rusya, Tayland, Bulgaristan, Çin, Arnavutluk, Hindistan, Gürcistan ve Dubai’dir. İhracat faaliyetlerinde 2019’dan beri hedef pazar olarak belirlediğimiz Amerika Kıtasında Brezilya’dan sonra Amerika Birleşik Devletlerinden de ilk siparişimizi aldık, önümüzdeki günlerde sevkiyatını gerçekleştireceğiz.
SUBCONTURKEY: 2020 yılı hedeflerinizi Covid-19 pandemisi nasıl etkiledi? 2020 yılının ikinci yarısı için beklentileriniz nelerdir?
Eray Gönenli: Genel olarak 2020 yılı için belirlediğimiz hedeflerde belli bir düşüş yaşadık, bu düşüşte yurtiçi ve yurtdışı fuar ve müşteri ziyaretlerimizi yapmamamızın ve sevkiyatların durmasının etkisinin büyük olduğunu düşünüyoruz. Bu dönemde belli sektörler neredeyse durma noktasına gelirken, belli sektörler ise ciddi şekilde artış yaşadı. Biz ise bu süreçten en iyi şekilde çıkmak için farklı sektörler ile çalışmaya başladık. Bu dönemde şirket personel kapasitesini azaltmak için bazı personellerimiz evden çalışmaya dönerken, üretimimizi hiç durdurmayarak bugünlere geldik. 1 Haziran itibari ile sipariş girişlerinde bir artış söz konusu, bunun dışında pandemi nedeniyle kapanan ve sevkiyat gerçekleştiremediğimiz ülkelerin hemen hemen hepsi açılmaya başladı. 2020 yılının ilk yarısındaki ciro kaybımızı ikinci yarıdan itibaren kapatacağımızı düşünüyoruz.
SUBCONTURKEY: Endüstri 4.0 ve dijitalleşme konusunda yatırımlarınız oldu mu?
Eray Gönenli: Anot olarak, içeride %100 ERP entegreli bir sisteme sahibiz. Ayrıca sahadan veri toplama sistemini çok uzun yıllardır kullandığımız için bu süreçte bunun avantajlarını gördük. Endüstri 4.0, endüstriyel otomasyona, esnek ve karanlık fabrikaya doğru ilerleyerek pandemi döneminde üretimdeki otomasyon seviyesini arttırma yönünde yatırımlar yaptık ve bu yatırımları daha da hızlandırmayı planlıyoruz. Rekabetin devam edebilmesi için, fabrikalar ve depoların, çok daha çevik ve verimli olabilmeleri için endüstriyel internetten ve dijitalleşmeden faydalanmak gerektiğine inanıyoruz. Bu sene için planlamakta olduğumuz E-Ticaret sitesinin yapımını pandemi etkisinden dolayı hızlandırdık, bu sene içinde E-ticaret sitemizle müşterilerimize hizmet vermeye başlayacağız.
SUBCONTURKEY: 2021 ve sonrası için hedefleriniz nelerdir?
Eray Gönenli: Hedeflerimiz içinde en önem verdiğimiz Ar-Ge faaliyetlerini hızlandırmayı planlıyoruz, özellikle E-Ticaret sitemiz için şu an ki ürünlerimiz dışında son kullanıcıya yönelik yeni ürünlerin Ar-Ge faaliyetlerine önem vereceğiz. İhraç ettiğimiz ürünlerin çeşitliliğini ve ihraç ettiğimiz ülke sayısını artırmayı planlıyoruz.