Ankara Demiryol Fabrikası KOBİ’leri Bekliyor
T.C. Devlet Demiryolları Demiryol Fabrikası Müdürü Fuat Açıkgöz, yerli imalatçılara çağrıda bulunarak, “alım ihalelerimizi değerlendiriniz” dedi
Ankara Demiryol Fabrikası alım stratejisini yerliler lehine değiştiriyor. Fabrika Müdürü Açıkgöz, “KOBİ’ler hem Internet’teki duyurularımızı, hem resmi gazeteyi takip etsinler; alımlardan haberimiz olmadı demesinler. Sıcak temas kursunlar. İhaleleri teklifsiz bırakmasınlar” uyarısı yaptı.
Prensip olarak faks sistemi ile çalışacaklarını, fakslara cevap bekleyeceklerini belirten Açıkgöz, “Çekimiz senetimiz yok. Bir mal teslim edildiğinde bedeli hemen, rakam biraz büyükse bir ay içinde kesinlikle ödüyoruz. Hiçbir firma Ankara Demiryol Fabrikasında iki aydır alacağım duruyor, diyemez” şeklinde konuştu.
TCDD parkındaki mevcut lokomotiflerin dört ve sekiz yıllık ağır bakımlarını yaptıklarını, bunların kompenetlerini imal ettiklerini, iş programı çerçevesinde çalıştıklarını anlatan Açıkgöz, “Bizim için önemli olan malzemedir. Malzeme nedir; ithalata dayalı malzeme var, yurt içinden imalat var, mamul malzemeler var. Bağlı ortaklıklarımız var. Onlardan da malzeme temin ediyoruz. En önemli konu eski parçanın yenileştirilmesidir. Bunu gerek fabrika imkanları ile gerekse üçüncü şahıslarla temasa geçerek imal ettirip, yenileştiriyoruz” dedi. Eksik malzemeleri ithal ettiklerini söyleyen Açıkgöz, “En büyük amacımız ithalleri yerliye dönüştürmek. Bu hedefe yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu yenileştirme girişimlerimizle trilyonlarca lira tasarruf yaptık. Pek çok malzemeyi yerli imalata dönüştürdük. Ancak dönüşen var dönüşemeyen var. Patent ve lisans gerektirenler var. Buna rağmen dönüştürdük” diye konuştu. Piyasadan temin edilen imalatta rekabet şartlarına uyduklarını ilkelerinin kaliteyi yükseltip, maliyeti aşağıya çekmek olduğunu söyledi. Açıkgöz, “Taleplerimizi Ostim’den veya başka yerli sanayi bölgelerimizden temin ediyoruz”dedi.
Açıköz şunları söyedi:
“Yerli imalatçılarımızın ne işlerini, yeteneklerini bilemiyoruz. Ağırlıklı olarak onlar bize geliyor, kendilerini tanıtıyorlar. İhtiyaç duyduğumuz parçaları sergiden gösteriyoruz, sıcak temas kuruyoruz, yapabilecekleri varsa form dolduruyorlar. Teknik resim hazırlanıyor, şartname hazırlanıyor, ihaleye çıkıyoruz. Teklif veriyor.Bizim en büyük sıkıntımız, belki firmaların da açmazı adetlerimizin az olması. Mesela bir parça yılda ancak 100 adet talep ediliyor. Firma bu durumda parçayı aldığı zaman kalıp yapacak ve bunun bir masrafı var. Adet az olunca maliyet yüksek kalıyor. Yurt dışı fiyatları daha cazip oluyor. Oysa tüm bölgeler olarak sarf malzemelerini 5 yıllık planlasak, 100 adet yerine 500 adet toplu imalata yönelsek maliyet düşer. O nedenle kurum olarak alımların birleştirilmesi yönünde de girişimlerimiz var. Alımlara topluca çıkacağız. Rakamlar büyüyecek. İşlemler kolaylaştırıldı. Bürokrasiyi azalttık. Eskiden notere götürürdük, şimdi notere bile götürmüyoruz. Firmalarımız tek tek ya da ekip olarak gelip sergimizi incelesinler. Parçaları görsünler, kendilerini tanıtsınlar. Herkes yapabileceğini ortaya koysun. Şu anda alım-satımı durdurduk, ama ihtiyaçlar için bir takım malzemeler ve fiyatları hazırlandı. Yakın zamanda alım için piyasaya çıkılacak.”
Haberin Kaynağı : OSTİM
18.09.2013