Alpplas, Beyaz Eşya Sektörü İçin Üretiyor
Alpplas Endüstriyel Yatırımlar A.Ş., plastik ve elektronik üretim olmak üzere iki farklı iş kolunda önde gelen küresel firmalarla çözüm ortağı ve sistem tedarikçisi konsepti ile hizmet veriyor. Bolu işletmesinde ziyaret ettiğimiz Alpplas Endüstriyel Yatırımlar A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Akçay, Bolu fabrikası ve yapılan üretimler hakkında bilgiler verdi.
Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Süleyman Akçay: 1994 yılında Alpplas’ta çalışmaya başladım. 1998 yılında bu fabrikaya kurmak için Bolu’ya geldim. Daha sonra İstanbul ve Bolu işletmelerimizde görevler yaptım. Bugün Genel Müdür Yardımcısı olarak görevimi sürdürmekteyim.
Alpplas’ın kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Süleyman Akçay: Alpplas, 1989 yılında İstanbul’da 4. Levent Oto Sanayi’de 3 ortaklı bir şirket olarak kuruldu. Hızlı büyüyerek 3 sene sonra yan binada daha büyük bir yere taşındı. İlk olarak kozmetik sanayine üretim yapılırken daha sonra fırın işletmesine bir düğme kalıbı yaparak beyaz eşya sektörü için üretim yapılmaya başlandı. 1995 yılında Bolu’da sanayi içerisinde bir dükkan kiralanarak pişirici grubunun aspiratörler parçaları üretimi yaptık. 2,5 yıl kadar o binada üretim yaptık. Bolu fabrikamıza ise 1998 yılında taşındık.
Bugün Bolu’da 12.500 metrekare kapalı alanda faaliyet gösteriyoruz. 60’ı elektronikte olmak üzere yaklaşık 400 çalışanımız var. Bolu fabrikamızda ağırlıklı olarak Arçelik için üretim yapıyoruz. Arçelik Pişirici Cihazlar işletmesinin en büyük plastik tedarikçisi biziz. Bunun yanında Arçelik’in Ankara Bulaşık ve Çayırova Çamaşır işletmelerine ağırlıklı olarak kozmetik parça üretiyoruz. Yine Arçelik’in Eskişehir Buzdolabı işletmesinin ihtiyacı olan gaz enjeksiyon parçaların tamamını Bolu fabrikamızda üretiyoruz.
Aynı lokasyonda yer alan ve 2017 yılında kurduğumuz Acron Elektronik firmamızda ise beyaz eşyadan otomotive farklı sektörlerden öncü firmalar için üretim gerçekleştiriyoruz.
2017 yılı Alpplas için nasıl geçti?
Süleyman Akçay: 2017 yılında %16 büyüme sağladık. Bu yıl için plastik işletmemiz adına agresif büyüme hedeflemiyoruz. Bazı taşların yerine oturabilmesi için bu yılı yaptığımız işi en iyi en kaliteli yapmak için çalışmalar yaparak geçireceğiz. Daha kaliteli ve daha verimli üretim yapabilmek için çalışmalar yapıyoruz. Ar-Ge bölümüyle ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. 2018 yılını büyüyerek değil de kendimizi geliştirerek geçirmek istiyoruz. İlk 3 aylık rakamlar da zaten geçen seneye göre stabil ilerliyor. Verimlilik çalışmaları ve Endüstri 4.0 önemli gündem maddelerimiz. Genç ama özellikle endüstriyel otomasyon konusunda kuvvetli bir Ar-Ge Merkezimiz var. Birçok otomasyon, robotik, test cihazlarını kendi içimizde üretebiliyoruz.
2023 yılı hedefleriniz nelerdir?
Süleyman Akçay: Alpplas kompleks parçalara üretebilen bir yardımcı sanayi, bunu daha da geliştirmek istiyoruz. Plastik ve elektronikte tecrübelerimiz ile daha fazla sinerji yaratmak istiyoruz. 2017 yılında kurulan Ar-Ge Merkezimiz ile daha farklı çözümler üretmek ve müşterilerimizin üstündeki iş yükünün bir kısmını üstlenmeyi hedefliyoruz.
Beyaz eşya sektörünün gelişimi hakkında neler söylemek istersiniz?
Süleyman Akçay: Sonuçta yan sanayiciler olarak ana sanayinin gidişatını takip ederek pozisyon almaya çalışıyoruz. Beyaz eşya yakın gelecekte çok daha elektronik hale gelecek teknolojik ürünler gelişecektir. Biz de buna nasıl ayak uydurabiliriz bu gelişimi nasıl sağlarız düşünüyoruz ve çalışmalar yapıyoruz. Bu yönde firmayı geliştirmemiz gerekiyor. Türkiye’de beyaz eşya sektörünün eskisi kadar hızlı büyüyeceğini sanmıyorum. Çünkü ana sanayilere bakıldığında zaten kritik bölgelerde yatırım yaptılar. Bu bakımdan teknolojik ürünlere yönelmek gerekir. Biz de bunları konuşmaya başladık bu yönde ilerlemek istiyoruz.
27.08.2018