Dr. İlhami Pektaş
Yerli ve Milli Üretime Adanmış Ömürler-64: Alp Havacılık Başarı Hikayesi
Dr. İlhami Pektaş
ALPATA Grubu tarafından 1998'de Eskişehir'de faaliyete geçirilen ve 1999'da Sikorsky Aircraft ile kurulan ortaklık sonucu Ortak Girişim (JV) statüsü kazanan Alp Havacılık, bugün Türk Havacılık ve Uzay Sanayinin TUSAŞ ve TEI ile birlikte üç büyük ihracatçısından birisi konumuna gelmiştir. Alp Havacılık, 1500’e yaklaşan yüksek nitelikli personeli, iki yüzün üzerinde yeni nesil çok eksenli takım tezgahı, CMM kalite kontrol teçhizatları, tahribatsız muayene de dahil olmak üzere çeşitli test kabiliyetleri, kaplama, özel proses ve geniş çaplı laboratuvar kabiliyetleri ile havacılık sanayine hizmet vermektedir. Alp Havacılık, bugün dünyanın havacılık devleri arasında yer alan Lockheed Martin (Sikorsky, LM Aero), Raytheon Technologies (Pratt & Whitney, Pratt & Whitney Canada, Collins Aerospace), Honeywell, Boeing, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI), TEI ve Aselsan gibi müşterileri için stratejik Helikopter ve Uçak Yapısal Parçaları üretimini gerçekleştirmektedir. Alp Havacılık tarafından üretilen ürünler; Black Hawk, Seahawk, S76, S92, CH53, CH47, F-35, F-22, Boeing 737, Boeing 747, Boeing 767, Boeing 777, Boeing 787, Airbus 320, Airbus 330, Airbus 340, Airbus 380, Airbus A400M gibi hava platformları ve F135, F100, P&W GTF Engines, PW150, PW305, PW530, PW535, PW545, PW600 gibi motor programlarında kullanılmaktadır.
Alp Havacılık başarı hikayesini Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Tuncer Alpata’dan dinleyelim.
Alp Havacılık nasıl kuruldu?
1998 yılında kurulan Alp Havacılık, 1999 sonlarında Sikorsky’nin ilk müşteriden ortak statüsüne geçmesi ile önemli bir ivme yakaladı. Sikorsky ile hayata geçirilen başarılı büyüme stratejisi, ortaklar arasındaki karşılıklı güven, yoğun teknoloji transferi ve Alp Havacılık ekibinin başarılı ve verimli çalışmaları sonucunda Alp Havacılık, bugün yaklaşık 1.500 çalışanı ile nitelikli üretim, özel prosesler, montaj ve test faaliyetlerini tek lokasyondaki dört modern tesisinde sürdüren bir konuma ulaştı.
Alp Havacılık nasıl gelişti ve başarı adımlarında önemli stratejiler nelerdi?
Alp Havacılık’ın varlık nedeni, havacılık ve uzay sanayisindeki tasarım ve üretim becerileri ile sektörü öngörülen geleceğinin çok ötesine taşımak; tasarım, üretim, bakım ve satış sonrası hizmet sorumluluklarını üstlenerek bu kritik alanda dünyanın ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamaktır. Kurumun gelecek hayali ise; teknolojisi, tecrübesi, özgün yaklaşımları ile havacılık ve uzay sanayisinin gelişimine yön veren, ürün ve hizmetlerimizle daima dünyanın en iyileri tarafından iş ortağı olarak seçilen bir konumda olmaktır. Alp Havacılık kuruluşunun ilk yıllarından itibaren bu vizyon ve misyon ile, teknolojiye yatırım yaparak, nitelikli insan kaynağıyla güçlenerek sektörde adım adım ilerlemiştir. Alp Havacılık’ın gelişimi sağlayan en önemli unsurlardan biri teknolojiye olan sürekli yatırımlarıdır. Ar-Ge çalışmalarına ve yenilikçi teknolojilere yapılan yatırımlar, ürün portföyünün genişlemesine ve böylece rekabet avantajı elde edilmesine olanak sağlamıştır.
Özellikle, gelişmiş otomasyon, Endüstri 4.0 uygulamaları ve dijital dönüşüm projeleri üzerinde odaklanılarak, üretim süreçleri daha verimli hale getirilmiştir. Diğer bir unsur da uluslararası kalite standartlarına uygun üretim süreçlerini benimsemesidir. Alp Havacılık, uluslararası kabul gören ve havacılık ve uzay endüstrisi için oluşturulmuş AS9100 Kalite Yönetim Sistemini kurarak, 2004 yılında Bureau Veritas firması tarafından sertifikalandırılmış olup, üretim ve kalite yönetim sistemi faaliyetleri sürekli geliştirilmektedir. 2023 yılında AS9100 kapsamı genişletilerek tasarım ve geliştirme faaliyetleri de sertifikasyon içeriğine dahil edilmiştir. İlave olarak, Uluslararası Havacılık ve Uzay Kalite Grubu’na (IAQG/EAQG) üyeliğimiz kabul edilmiştir.
Alp Havacılık, ürünlerinin niteliğinde, teslim süresinde ve maliyetinde en iyi olanı, mükemmel bir hassasiyetle üretmektedir. Güçlü, kesintisiz, dolaysız müşteri iletişimi, müşterilerin beklentisine çok boyutlu yaklaşım, uluslararası düzeyde ve sürekli iyileştirilen kalite süreç yönetimi, sektör dinamiklerine uyarlanmış insan kaynakları sistemi, etkin ve işine tutkun personel, çalışanların yetkinlik, farkındalık, iletişim niteliği ve motivasyon seviyelerini artırmaya yönelik kurumsal iletişim programı, değer üretenlerin kurum için kıymetini yansıtan etkileşim kalite politikalarını uygulamaktadır.
Alp Havacılık, ürün ve hizmetlerine ilişkin kurumsal bilgi varlıklarının gizliliğini, bütünlüğünü ve erişilebilirliğini korumaktadır. Bilgi güvenliği ile ilgili yasal mevzuat ve sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmektedir. Personelin ve ilgili tarafların bilgi güvenliği sorumluluk ve yükümlülüklerini belirlemekte ve tüm personeli bilgi güvenliği farkındalığı konusunda bilgilendirmektedir. Bilgi güvenliği düzeyini sürekli iyileştirmeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda ISO 27001 Bilgi Güvenliği sertifika sahibidir. Uyguladığı İş Sağlığı ve Güvenliği Politikaları ile, çalışma ortamını, işin bugün için zorunlu kıldığı ve tehlike riski taşıyan bütün süreçlerden arındırmak, çalışanlarının iş kazası riski olmayan bir ortamda çalışmasını sağlamak, ürün ve hizmetlerinde tam emniyeti sağlamak ve bu amaç ile kişilerden bağımsız bir sistemle süreklilik oluşturmak üzere gerekli bütün yatırımları yapmaktadır.
Sürdürülebilirlik, iş yapma şeklinin önemli bir parçasıdır. Çevre dostu üretim yöntemleri ve enerji verimliliği projeleri ile doğal kaynakların korunmasına ve atıkların azaltılmasına büyük önem verilir. Çevreye duyarlı bir şekilde iş yapmak, toplumsal sorumluluğun bir gereği olarak görülür. Sevdikleri, tedarikçileri, müşterileri, rakipleri ve yeryüzünde hiç tanımadıkları ile sağlıklı bir çevrede yaşamak ve geleceğe sağlıklı bir çevre bırakmak için, Alp Havacılık, kurumsal varlığının bir rutini olarak bu konuda çalışmaya devam edecektir. ISO 50001 Enerji Yönetimi sertifika sahibi Alp Havacılık’ta “Enerji Yönetimi” kapsamında yasal yükümlülükler yerine getirilmekte ve enerji tüketimini azaltmaya yönelik faaliyetler gerçekleştirilmektedir.
Sürekli iyileştirme ve yenilik, iş kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Süreçler ve operasyonlar sürekli olarak gözden geçirilerek ve iyileştirmeler yapılarak verimlilik artışı hedeflenir. Süreç iyileştirme kapsamında Öneri ve Bildirim sistemi uygulanmaktadır. 2022 yılında öneri ve bildirim sistemi dijital ortama taşınmış olup; süreç iyileştirme, enerji tasarrufu, tehlikeli durum gibi konulardan çalışanlardan geri bildirimler almaktadır. Gelen geri bildirimlerin her biri değerlendirilmekte ve uygulanabilir öneriler hayata geçirilerek, öneri sunan çalışanlar ödüllendirilmektedir.
Şirketin gelişim sürecinde en önemli faktörlerden bir diğeri de nitelikli insan kaynağına yapılan yatırım olarak belirtilebilir. Çalışanlar başarının en değerli kaynağı olarak görülür. Şirketin havacılık ve uzay sanayisindeki tasarım ve üretim becerilerini sektörün öngörülen geleceğinin ötesine taşıma vizyonu doğrultusunda, çalışanların teknik, temel ve yönetsel yetkinliklerine odaklanarak, sektördeki ihtiyaçlara eksiksiz cevap verebilen nitelikli bir insan kaynağı oluşturulmasına önem verilir. Bünyesinde yer alan Alp Akademi ile çalışanların gelişimi desteklenerek, şirketin başarısı sağlam temellere dayandırılır. Alp Havacılık bu sayede Türkiye’de en çok tercih edilen işverenler arasında yer almaktadır. Sonuç olarak teknolojik yenilikçilik, kalite ve standartlara olan bağlılık, müşteri odaklılık, işbirlikleri, insan kaynaklarına yapılan yatırımlar ve sürekli iyileştirme çabaları, şirketin büyümesini ve gelişimini destekleyen unsurlardır. Şirketimizin sürdürülebilir büyümesini ve sektördeki liderliğini destekleyen stratejiler şirket başarısının temelini oluşturmaktadır. Gelecekte de bu stratejilere bağlı kalınarak, Alp Havacılık'ı daha da ileriye taşımak için çalışmaya devam edilecektir.
Farklı olarak neler yapıyorsunuz? Hangi tip ürünler üretiyorsunuz? Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz? 2024 İhracat hedefiniz nedir?
Alp Havacılık etkin operasyonları, yalın üretim yöntemleri, güçlü kalite, mühendislik ve test merkezi ile küresel arenada başarıyla rekabet etmekte, sektörün dünya liderleri ile önde gelen programlarda iş birliği yapmaktadır. Ülkenin ve Savunma Sanayi Başkanlığı’nın sanayileşme politikaları ve hedefleri doğrultusunda gelişimini sürdüren Alp Havacılık, yüksek teknolojiye dayalı mühendislik ve üretim altyapısı ile Türkiye havacılık sanayii sektöründe imalat ve ihracat yapan önemli şirketler arasında yer almaktadır.
2024 yılı yıllık satışını 170 M $ olarak hedeflemiştir. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde mevcut 50.000 metrekare kapalı alanında, dört farklı tesisi, 250’den fazla yeni nesil çok eksenli takım tezgâhı, CMM kalite kontrol teçhizatları, sayısı 100’ün üzerinde olan ve bunlardan bir kısmı dünyada çok az tesiste bulunan özel prosesleri, kaplama, tahribatsız muayene hatları, test ve laboratuvar kabiliyetleri ile eşsiz bir konuma sahip olup; titanyum, alüminyum, çelik, paslanmaz çelik, bakır alaşımları ve süper alaşımların işlenmesinde çok geniş çaplı deneyime sahiptir.
Özellikle titanyum işleme alanında dünyanın önde gelen havacılık firmaları arasındadır. Alp Havacılık, titanyum, süper alaşımlar, çelik, paslanmaz çelik, aluminyum ve bakır alaşımları işlenmesi ve yüzey işlemleri konusundaki geniş tecrübesiyle, Sikorsky, Raytheon Technologies (Pratt & Whitney, Pratt & Whitney Canada, Collins Aerospace (UTC Aerospace Systems, HS & GLG & Actuation Systems)) Lockheed Martin Aeronautics, Heroux Devtek, Honeywell, Boeing, TEI TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi ve Aselsan gibi müşterileri için; Dinamik ve Statik Motor ve Yardımcı Güç Ünitesi (APU) Parça Üretimleri ve Montajları, Helikopter Dinamik Parça Üretimleri ve Montajları, Helikopter Kuyruk Rotor Tahrik Mili Sistemi (TRDS) Parça Üretimi ve Montajları, İniş Takımı Komponent ve Parçalarının Üretim ve montajları, Sivil ve Askeri Uçaklar için Yapısal Parçalar ve Montajlar, Hidrolik ve Yakıt Sistemleri ile Boru Montajlarını kendi tesislerinde ham malzeme temininden bitmiş ürünün müşteriye sevkiyatına kadar tüm süreçleri etkin ve dikey entegre bir yapıda icra etmektedir. Black Hawk, Seahawk, S76, S92, CH53, CH47, F35, F22, Boeing 737, Boeing 747, Boeing 767, Boeing 777, Boeing 787, Airbus 320, Airbus 330, Airbus 340, Airbus 350, Airbus 380, Airbus A400M, Gulfstream ve Bombardier gibi hava platformları ve F100, GTF Jet Motorları, PW150, PW305, PW530, PW535, PW545, PW600 gibi motor programlarına önemli katkı sağlanmaktadır.
Alp Havacılık, NADCAP onaylı 100'ün üzerinde ve tam otomasyona dayalı özel proses kabiliyeti ile dünyada rekabetçi bir konumdadır. Bu yetenekler Alp Havacılık'ı diğer firmalardan ayıran en önemli özellikler arasındadır. Alp Havacılık, Nikel Alaşımlarında patenti kendisine ait olan, kendi imkânları ile tasarlayıp ürettiği Kombine Seramik Kesici Takımları kullanarak işleme sürelerinde ciddi oranda iyileştirme sağlayarak sektörün bu alanında rakiplerine oranla oldukça avantajlı bir konumda bulunmaktadır. Parçaların, ilk günden bu yana, yüksek kalitede, kalite uygunsuzluğu olmaksızın üretimi gerçekleştirilerek teslimatları yapılmaktadır.
Kazanımlarını Türk sanayi ile paylaşmak amacıyla ve bilhassa KOBİ’leri hedefleyen kapsamlı bir altyüklenici programı da başlatan Alp Havacılık, bu kapsamda fikstür tasarım ve üretimi, parça imalatı, mühendislik ve prototip çalışmaları, özel prosesler ve imalat destek hizmetleri alanlarında alt yüklenici programları geliştirmiştir. Alp Havacılık’ın iştiraki olarak, 2013 yılında Ankara’da satış sonrası hizmetler konusunda faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere Alpteknik Havacılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. şirketi kurulmuştur. Alpteknik, bir Lockheed Martin şirketi olan Sikorsky Aircraft Corporation tarafından, Sikorsky sabit ve döner kanatlı hava araçlarının yedek parça, aksesuar ve aparatları ile bunlara ait revizyon ve tamir gereksinimleri konusunda tek yetkili Türkiye distribütörü olarak tayin edilmiştir. Sikorsky S-76, S-92, S-61 ve M28 ticari hava araçlarının, Türkiye’de ve Merkez Asya’da Satış Danışmanıdır. Alpteknik Havacılık, Türkiye ve Orta Asya’da bulunan, yeni ve kullanılmış Sikorsky platformlarının ticari işleticilerine de yedek parça tedarikçisi olarak hizmet vermektedir. Alpteknik Havacılık müşterilerine Ankara’daki merkezi, Eskişehir ve İzmir Serbest Ticaret Bölgesi’ndeki şubeleri vasıtası ile etkin hizmet vermektedir.
AR-GE ya da Tasarım Merkeziniz var mıdır? Yeni projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
2013 yılında Akredite AR-GE Merkezi olan Alp Havacılık, bu sayede Uluslararası Mühendislik Merkezi olarak milli ve uluslararası programlarda daha da önemli roller üstlenmiştir. 25’den fazla Tasarım Mühendisi ile yürütülen AR-GE Tasarım projeleri arasında, GÖKBEY -T625 Motoru (TS1400) Aksesuar Dişli Kutusu Tasarım, İmalat ve Test Faaliyetleri, Milli Muharip Uçak (MMU) - KAAN Yakıt Dozaj Ünitesi ve Pedal Sistemi Tasarım, İmalat ve Test faaliyetleri, Sikorsky S70i (Black Hawk) Pushrod Tasarım, İmalat, Test faaliyetleri ve ASELSAN Zırhlı Araçlar Kule Sistemleri için Rulman Tasarım & İmalat & Test Faaliyetleri yer almaktadır.
Gençlere, girişimcilere ve sanayicilerimize neler tavsiye edersiniz, verilecek mesajlarınız nelerdir?
Eğitim, başarıya giden yolun temel taşıdır. Gençlerimizin özellikle mühendislik, havacılık, uzay teknolojileri gibi yüksek teknoloji gerektiren alanlarda uzmanlaşmak, kendilerine gelecekte büyük fırsatlar sunacaktır. Alanlarında kendilerini sürekli geliştirerek, en son teknolojileri ve yenilikleri takip etmek kendilerini her zaman bir adım öne çıkaracaktır. Teorik bilginin yanı sıra pratik deneyim de çok önemlidir. İlgili alanlarda staj yaparak sektörü yakından tanıma fırsatı oluşturmak, projelerde aktif rol almak, takım çalışması ve problem çözme yeteneklerini geliştirmeleri için fırsat olacaktır.
Kalite, müşteri memnuniyetinin ve sürdürülebilir başarının anahtarıdır Uluslararası standartlara ve sertifikasyonlara uygun çalışmak, global pazarda rekabet avantajı da beraberinde getirecektir. Çevre dostu üretim yöntemleri ve sürdürülebilir uygulamalar ile birlikte, Endüstri 4.0 uygulamalarını benimseyerek, dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırmak, akıllı üretim sistemleri ve otomasyon teknolojilerine, yenilikçi üretim yöntemleri ve teknolojilere yatırım yapmak sektörde fark yaratmanın en etkili yollarından olacaktır.
Ar-Ge faaliyetlerine ve inovasyona sürekli olarak kaynak ayırarak, etkin bir tedarik zinciri oluşturmak ve işbirliklerine açık olmak da büyüme ve gelişim fırsatları sunacaktır. Yüksek nitelikli personel istihdamına ve çalışanların sürekli eğitimine yatırım yaparak, yetkin bir ekibe sahip olmak bir firmanın başarısında kilit rol oynamaktadır.
Gelecekte neler planlıyorsunuz? Öngörüleriniz ve hedefleriniz nelerdir?
Havacılık üretiminin rekabetçi dünyasında, Alp Havacılık olarak 25 yılı aşkın bir süre önce küçük ama iddialı bir şirket olarak yola çıktık. Bugün, gökyüzündeki en ünlü şirketlere en iyi ürünleri sunarak kazandığı güven ile sektörün liderlerinden biri olmanın gururunu yaşıyoruz. Zaman içerisinde elde ettiğimiz kazanımlarımızı ve başarılarımızı daha da ileriye taşımak ve alanında lider konumumuzu sürdürmek için sürekli ileri ve yukarıya doğru giden yeni yollar arayışında olmaya devam edeceğiz. İnovasyon ve müşteri memnuniyeti her zaman önceliğimiz olmaya devam ederken, yeni nesil teknolojilerimizi ve projelerimizi paylaşmaktan mutluluk duyacağız.