Almanya Motor Üretim Fabrikasında İnsan – Robot İşbirliği
Volkswagen, Universal Robot’la yaptığı işbirliği sonunda çalışanlarına daha ergonomik çalışma şartları sunuyor.
Otomobil üreticisi Volkswagen, dünyanın en büyük motor üretim tesislerinden biri olan Almanya Salzgitter’deki motor fabrikasında üretimine Universal Robots robotlarını dahil ederek ergonomik çalışma süreçlerini destekliyor. Dünyada ilk defa Salzgitter’deki Volkswagen motor fabrikasında robotlar insanlarla yan yana çalışıyor. Volkswagen çalışanları böylece hem daha sağlıklı bir çalışma ortamına sahip oluyor, hem de daha verimli çalışabiliyorlar.
Otomobil üreticisi Volkswagen, 2.800.000 metre karelik alanı ile dünyanın en büyük motor üretim tesislerinden biri olan Almanya Salzgitter motor üretim tesisinde gerçekleştirdiği seri üretimine Danimarkalı endüstriyel robot üreticisi Universal Robots’un robot kolunu entegre etti. Salzgitter'deki Volkswagen motor üretim tesisinde 6.000’e yakın çalışan her gün 370'in üzerinde farklı türde yaklaşık 7.000 benzinli ve dizel motor üretiyor. 3 ila 16 silindirli motorlar, Volkswagen Grubu’nun çeşitli model ve markalarına monte ediliyor. Volkswagen, üretim tesisinin silindir başlık montaj bölümünde, ateşleme bujilerini silindir başlıklarına yerleştirmek için insan gücünün yanında Danimarkalı üretici Universal Robots'un ürettiği endüstriyel robot kolunu kullanmaya başladı. Hassas ateşleme bujilerini takmak üzere silindir başlığı bölümüne kurulan UR5 adlı hafif robot, dünyada Volkswagen tarafından kullanılan ilk robot olma özelliğini taşıyor.
Altı eksenli robot kolu, EN ISO 10218 Standardı ile uyumlu entegre güvenlik modu sayesinde hiçbir denetleme olmadan doğrudan insanlarla birlikte, yakın mesafede çalışabiliyor. Robot kolun, sistem entegratörü Faude Automatisierungstechnik tarafından Volkswagen için özel olarak geliştirilmiş, yardımcı robotlar için teknik özellik standardı olan ISO/TS 15066 güvenlik gerekliliklerini karşılayan yardımcı kıskacı ile, ek koruyucu bir sistem olmadan üretim hattına entegre edilebiliyor. Bu da sağlıklı çalışma süreçlerini iyileştirmekte Volkswagen’e büyük katkı sağlıyor.
Robot meslektaşla omuz omuza çalışma
Proje, Universal Robots'un distribütör ortağı Faude Automatisierungstechnik ile yakın işbirliği içinde yaklaşık iki yıldır uygulanıyor. Daha önce hassas ateşleme bujilerini silindir başlarındaki zor görünen matkap deliklerine takmak için eğilerek çalışmak durumunda kalan çalışanlar, üretime entegre edilen robotların devralması ile bedenlerini zorlayan bu görevden kurtuldu. UR5, hassas ateşleme bujilerini özel olarak tasarlanan bir ayırma sistemi ile dikkatli bir şekilde kaldırıyor ve ulaşılması zor olan deliklere yerleştiriyor. Çalışana bu adımdan sonra ateşleme bujilerini sabitleyip üretimin bir sonraki adımı için gerekli olan silindir başlığını izole etmek kalıyor. Bir asistan görevi gören robot ile kurulan doğrudan işbirliği sayesinde çalışan; bu işlemleri eğilip bedenini zorlamadan sağlıklı bir biçimde gerçekleştirebiliyor. Böylece sürecin tamamını kesintisiz olarak denetleyebiliyor ve gerekli olduğunda işleme hızlı bir şekilde müdahale edebiliyor.
Volkswagen’in şirket çapında ergonomik iş ortamı yaratarak çalışanlar üzerinde oluşabilecek uzun süreli yükleri ortadan kaldırmayı hedeflediğini anlatan Volkswagen Salzgitter Tesisi Proje Yöneticisi Jürgen Häfner, entegre güvenlik sistemlerine sahip robotların üretim sürecinde üretim asistanı olarak görev yaptığını, böylece çalışanların ergonomik açıdan olumsuz koşullardan kurtulduğunu anlatıyor.
Universal Robots Başkan Yardımcısı Thomas Visti, bu benzersiz projenin başarılı bir şekilde uygulanmasından ve robotların ergonomik çalışma süreçlerine katkıda bulunabilmesinden memnuniyet duyduklarını belirtiyor. Projenin hayata geçmesinde Volkswagen ve iş ortakları Faude Automatisierungstechnik’in sonuç odaklı ve yapıcı yaklaşımının önemli rolü olduğuna dikkat çeken Visti, robotların insanlarla bir arada çalışmasının iş süreçlerini büyük ölçüde kolaylaştırdığına dikkat çekiyor.
UNIVERSAL ROBOTS A/S
Universal Robots, Danimarkalı bir endüstriyel robot üreticisidir. Şirket 2005 yılında robotları her alan için ulaşılabilir hale getirmek amacıyla kuruldu. Pazarda endüstriyel robotlar açısından devrim gerçekleştiren daha hafif, daha esnek ve çevreye daha duyarlı robot kolun üretimini gerçekleştirdi. Eskiden iş süreçleri büyük, ağır ve pahalı robotlar tarafından yürütülüyordu. Universal Robots, sektördeki monoton ve iş gücü gerektiren süreçleri kolay bir şekilde otomatik hale getirerek verimliliği artıran robot kolları geliştirip pazara sunuyor. Böylece çalışanlar da gerçekten değer yaratabilecekleri alanlarda kullanılabiliyor. Yaklaşık 100 çalışanı bulunan Universal Robots'un geliştirme ve üretim süreçlerinin tamamı, Danimarka'daki Odense bölgesinde gerçekleştiriliyor.
Haberin Kaynağı : Caretta İletişim
04.09.2013