Aklease’den Güneş Enerjisine 9.6 Milyon Dolarlık Büyük Destek
Aklease, Baycan Yapı firmasının Tunçmatik Powergie tarafından inşa edilecek, her biri 1 MW, toplam 8 MW’lik güneş enerjisi projesinin leasing ile finansmanını üstlendi.
Yenilenebilir enerji konusunda daha öncede ilklere imza atan ve bu alandaki girişimleri destekleyen Aklease, yenilenebilir ve çevre dostu enerji finansmanlarına rüzgâr ve biyogazdan sonra güneş enerjisi halkasını da ekledi. 2013 yılında yenilenebilir enerji kanununda yapılan düzenleme ile yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretimi için lisans alt sınırı 500 kw’dan 1 MW’a yükseltilmişti. Baycan Yapı firması, Aklease’den sağladığı finansman desteği ile Konya’da Tunçmatik Powergie tarafında inşa edilip, işleteceği her bir 1 MW’lik toplam 8 MW’lik projesini, bu kanun kapsamında hayata geçirmeyi planlıyor. Proje, 2015 yılı Haziran ayında elektrik üretimine başlayacak.
Baycan Yapı ile Aklease arasında imzalanan finansal kiralama sözleşmesi uyarınca, Konya/Kızören’de yapılacak güneş enerjisi yatırımının 9.6 milyon dolarlık bölümü Aklease tarafından finanse edilecek. Toplam yatırım tutarı yaklaşık 12.8 milyon dolar olan projeyle; her biri 1 MW 8 adet toplam 8 MW’lik güneş enerjisi yatırımı Konya/Kızören’de toplam 144 dönümlük alana inşa edilecek.
Proje ile 50,000 kişinin elektrik ihtiyacı karşılanmış olacak.
Aklease Genel Müdürü Tuncer Mutlucan yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerji kaynaklarından özellikle güneş enerjisinde çok avantajlı bir coğrafyada olduğumuzu ve önümüzdeki 10 yıllık bir dönemde Türkiye’nin güneş enerjisinden elektrik üretiminde ilk 10 ülke arasına girmesi konusunda yatırımcılara gereken finansal desteği kesintisiz aktarmayı hedeflediklerini belirtti. Mutlucan şöyle devam etti; 2010 yılında Türkiye’de leasing ile ilk büyük rüzgar santrali projesini finanse ederek, sektörümüze yeni bir açılım ve soluk getirmiştik. Çevre ve sosyal yönetim politikasına sahip bir şirket olarak, Baycan Yapı firmasının toplamda 8 MW’lik güneş enerjisi yatırımına sağladığımız finansal destekle, yenilenebilir enerji ve çevre dostu finansmanlarına rüzgâr ve biyogazdan sonra güneş enerjisi halkasını da eklemiş bulunuyoruz. Konya/Kızören projesi ile birlikte yaklaşık 50,000 kişinin elektrik ihtiyacı karşılanmış olacak. Ayrıca bu projenin yıllık sera gazı salınımı azaltımına olan katkısı da 6500 ton CO2, dedi.
Baycan Yapı firması Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Bayram ise Konya/Kızören projemiz, elektrik üretimine 2015 yılında başlayacak. Projemizin ülke ekonomisine, Aklease’e, tüm paydaşlarımıza ve bize hayırlı olmasını dileriz. Leasing ile büyük çaplı güneş enerjisi projemizin nakit akışına uygun uzun vadeli finansmanının yanısıra, panel, invertör ve diğer tüm ekipmanların yurt içi ve yurt dışı alımları ile ilgili sigorta, navlun, gümrükleme vb. zaman alan ve uzmanlık gerektiren işlemleri adımıza Aklease’in uzmanları güvenilir bir şekilde yürütecekler. Bu kadar kapsamlı bir hizmetin kısa sürede başarı ve gururla hayata geçmiş olması vesilesiyle, her aşamada bizlerle birlikte uyum ve özveri ile çalışan tüm Aklease ve proje yüklenicisi Tunçmatik firması çalışanlarına teşekkür ederiz” değerlendirmesinde bulundu.Tunçmatik Genel Müdürü Mehmet Özer ise projeyle ilgili olarak şu sözleri kaydetti: 8 MW’lik güneş enerjisi santrali projesine imza atmış olmak tüm Tunçmatik ailesi olarak bizleri gururlandırıyor. Türkiye güneş enerjisi konusunda önemli bir potansiyele sahip ve bu potansiyeli yatırıma dönüştürmenin önemi büyük. Tunçmatik Powergie olarak yüksek verimli ve 30 yıl ömürlü profesyonel Güneş Enerji Santralleri ile yatırımcılarımıza fark yaratmayı hedefliyoruz. Ayrıca Baycan Yapı firmasının Türkiye'nin temiz geleceği ve ekonomik gelişimi açısından son derece önemli olan bu yatırımında iş ortağı olarak bizleri tercih etmesinin heyecanını yaşıyoruz. Tunçmatik'e duydukları güven ve bu sağlam iş birliği için sonsuz teşekkürler.
Haberin Kaynağı : I M A G E Public Relations
06.02.2015