AKÇE Plastik (EMAŞ Grup Manisa işletmesi), Aylık 2800 Ton Üretim Kapasitesine Sahip
Plastik hammadde ve çeşitli katkı malzemeleri ile müşterilerin istedikleri son özelliklere haiz Compound Plastik Hammadde imal eden Akçe/Emaş Plastik, kullandığı hammaddenin yerlilik oranını %98’e çıkaracak. Bu konuda Petkim ve Vestel ile birlikte çalışmalar yürüttüklerini belirten Emaş Plastik San ve Tic. A.Ş. Manisa işletmesi Fabrika Müdürü Mustafa Çam, Emaş Plastik hakkında bilgiler verdi.
Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Mustafa Çam: Endüstri Mühendisiyim. 10 sene izmir’de çalıştıktan sonra Manisa’nın hızlı büyümesine izmir sanayisi ayak uyduramayınca ben de Manisa’da çalışmaya başladım. Birçok şirket izmir’den Manisa’ya taşındı. Hem çalışanlar hem de şirketler olarak Manisa’ya göç oldu diyebiliriz. Bunun en büyük etkenlerinden biri de Manisa’nın düzenli bir organize sanayi bölgesine sahip olması ve çeşitli devlet teşviklerinde Manisa’ya öncelik tanınmasıdır. Son 4 senesi Emaş Plastik’te toplam 11 senedir Manisa’da çalışmaktayım. Şuan Emaş Plastik San. ve Tic. A.Ş. Manisa işletmesi Fabrika Müdürü görevindeyim.
Emaş Plastik hakkında bilgi verir misiniz? Manisa işletmesinin kuruluş amacı ve burada verdiğiniz hizmetler hakkında bilgi veriri misiniz?
Mustafa Çam: Manisa’da plastik hammadde ve çeşitli katkı malzemeleri ile müşterilerin istedikleri son özelliklere haiz Compound Plastik Hammadde imal ediyoruz. Buna Compounding denmektedir. Plastik hammaddeleri ve çeşitli katkı malzemelerini mekanik ve termal karışım yoluyla istenilen özelliklere getiriyoruz. Manisa’daki kuruluş amacımız Ege Bölgesindeki ve Manisa’daki müşterilerimize, özellikle Vestel’e yakın olmak ve böylelikle müşterilerimize daha uygun hizmet ve ürün verebilmektir.
Kullandığımız hammaddelerin büyük kısmını Pektim ve yerli tedarikçilerden, bir miktarını da yurtdışından alıyoruz. Üretim kapasitemiz aylık 2800 ton civarındadır. Şu anda ise aylık 1600 ton kadar ürün üretiyoruz. Hem Petkim’e yakınlık hem de müşterilerimize yakınlık anlamında fiyat ve lojistik avantajı sağlıyoruz. Emaş Plastik Manisa’da hizmet vermeye başlamadan önce ürettiğimiz hammaddelerinbüyük bir kısmını Vestel italya’dan alıyordu. Bu anlamda yerlileştirmeye de katkı sağladık. Ama tabiî ki ürünlerimizin içerisinde Uzak Doğu ve Avrupa menşeili hammadde ve katkılar mevcut. Ama ürünlerimizin %65-70’inde yerli hammadde kullanıyoruz. Bu oranı artırmak için de bazı çalışmalarımız var. Petkim, Vestel ve Emaş Plastik olarak bir proje yürütüyoruz. Bu çalışma tamamlandığında kullandığımız hammaddenin yerlilik oranını %98’e çıkaracağız. 2014 yılında Vestel’e aylık ortalama 1500 ton hammadde ürettik. ikinci makinamızı da devreye girmesi ile şu anda Vestel Beyaz Eşya’ya aylık 1800 ton üretim gerçekleştirmekteyiz. Diğer Beyaz Eşya firmaları ile birlikte 2015 sonunda aylık 2200 ton üretime çıkmayı hedeflemekteyiz. Manisa işletmemizde üretimimizin %99’unu beyaz eşya için yapmaktayız. Manisa Fabrikamızın dışında Gemlik Serbest Bölgedeki Polimer Servis firmamız yoğun olarak otomotiv sektörüne hizmet veriyor. Bursa Nilüfer’deki merkez fabrikamız Emaş Plastik ise diğer bütün sektörleri kapsayacak teknik plastikler konusunda ağırlıkla hizmet veriyor.
Finansman, satınalma, insan kaynakları, ithalat-ihracat gibi bölümlerimizin hepsi Bursa merkez fabrikamızdan yönetilmektedir. Manisa ve Gemlik işletmelerimiz sektörel üretim tesisleri olarak hizmet vermektedir.
Manisa’da olmanızın firmanıza sağladığı avantaj/dezavantajlar nelerdir?
Mustafa Çam: Manisa OSB’de olmamız izmir Limanı ve Petkim’e yakınlığından dolayı girdilerimize daha çabuk ulaşabilmemizi sağlıyor. Kullandığımız dolgu malzemelerinin büyük kısmının Ege Bölgesinde üretiliyor olması ise diğer bir avantajımız. Manisa OSB’nin gelişmiş alt yapı olanaklarıyla birlikte düşünüldüğünde Manisa bizim için çok önemli bir lokasyondur. Bu avantajları kullanarak 2018 yılına kadar kapasitemizi arttıracağımız yeni fabrikamızda üretime devam etmeyi hedefliyoruz.
Manisa’da yaşadığımız en büyük sorun ise personel tedariği. Manisa’da maalesef vasıflı/vasıfsız eleman bulma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Manisa’nın böyle bir sıkıntısı olduğu da bir gerçek. Bu sebeple hergün izmir’den Manisa’ya binlerce kişi çalışmak için gidip gelmek durumunda kalıyor.
2014 yılı Emaş Plastik Manisa işletmesi için nasıl geçti?
Mustafa Çam: 2014 yılında hem kapasite hem de ciro olarak artış sağladık ama 2015 yılı daha durgun geçiyor. 2015 yılının ilk 6 aylık verileri geçen seneye göre %25’lik bir durgunluk olduğunu gösteriyor. Seçim, döviz kurlarının dengesizliği vb. etkenler diğer birçok firma gibi bizlere de yansıyor. Buna rağmen 2015 yılının sonunda yaptığımız yatırımlar sayesinde geçen seneye göre büyüme göstereceğimizi öngörmekteyiz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
10.07.2015