ACT Otomotiv, Tasarım, İmalat ve Mühendislik Konularında Anahtar Teslim Çözümler Sunuyor
Kemal Aydın ve Tolga Vurgunlu’nun eşit oranda ortaklık ile 2005 yılında kurdukları ACT Otomotiv, otomotiv sanayindeki yerini hızla yükseltiyor.
11 kişilik Ar-Ge ekibi ile ürün geliştiren ACT Otomotiv Ar-Ge’ye gösterdiği önem ile büyümesini sürdürüyor. ACT Otomotiv Genel Müdürü Kemal Aydın, firmaları ve hedefleri hakkında bilgiler verdi.
ACT Otomotiv ne zaman kuruldu? Kuruluş tarihçesi, firma ortaklığı ve görevler hakkında bilgi verir misiniz? Müşterilerine ne tür hizmetler ve ürünler sunuyor?
Kemal Aydın: ACT Otomotiv, 2005 yılından beri otomotiv sanayine tasarım, imalat ve mühendislik konularında anahtar teslim çözümler sunmaktadır. Kuruluşundan bu yana ana ve büyük yan sanayilere otomasyonlu montaj hatları, özel makina ve ekipmanlar, kontrol fikstürleri ve kaynak jigleri tasarım ve imalatı yapmaktadır. 2008 yılından beri ürünlerini Almanya, Fransa, İspanya, Çek Cumhuriyeti ve Fas’daki müşterilerine ihraç eden firmamız 2012 yılında Uludağ Üniversitesi Ulutek Teknoparkı’nda kurmuş olduğu Ar-Ge ofisi ile metal işleme ve birleştirme makinaları konusunda Ar-Ge faaliyetlerine başlamıştır. Hali hazırda 7’si mühendis, 4’ü teknisyen, 11 kişilik Ar-Ge kadrosuyla Kosgeb ve Tübitak destekli projeleri ile ürünlerini geliştirmektedirler. Bu ürünlerden ilki Mactera markasıyla haziran ayında satışa sunulan Servo Kontrollü Perçin Makinası’ dır. Özellikle otomotivde kullanılan mekanizma parçalarında perçin yüksekliğini kontrol altında tutmak için geliştirilen bu makinamız mekanizmalı parça üreten firmalar tarafından büyük ilgi görmüştür.
Anahtar teslim projelerinizde sizi ön plana çıkaran hususlar nelerdir?
Kemal Aydın: ACT Otomotiv kadrosu otomotiv tecrübesine sahip, bu kültürden gelen ve yetişen bir kadro. Bunun müşterilerimize sunduğumuz hizmetler açısından büyük avantajı olduğunu düşünüyorum. Müşterilerimizle kuruduğumuz ilişkinin uzun ömürlü olmasının sebebinin de bu olduğuna inanıyorum. Ayrıca en başından beri tasarım yeteneği, know-how ve ölçme kabiliyeti‘nin bizim gibi tedarikçiler için olmazsa olmaz olduğunu düşünüyorum. Firmamızın geleceğini en başından beri bu yeteneklerimizi geliştirmek ve korumak üzerine şekillendirdik. Bu yetenekleri firmalara insanlar getirirler. Biz de insan kaynağımızı koruyup, sürekli iyileştirmek için gerekli eforu gösterdiğimize inanıyorum. Bu nedenledir ki çalışan turnover’ımız oldukça düşük seviyededir.
Otomotiv sanayi için Bursa büyük önem taşıyor? Bu yüzden mi Bursa’yı seçtiniz? Bursa’nın otomotiv sanayi için öneminden bahseder misiniz?
Kemal Aydın: Bursa’da okuyup, yetiştiğimiz için Bursa’yı seçtik. Tabi ki Bursa, otomotiv sanayisi birikimi ve kültürü bakımından Türkiye’ de birinci sırada. 50 yıllık bu birikimin son yıllarda üzerine birşey konmadığını ve Bursa’nın otomotiv şehri özelliğini kaybetmeye başladığını düşünüyorum. Yıllardır zaten ülkemize yeni bir marka yatırımı yapılmamaktadır, yapılanlar da başka illere gitmiştir. Bursa’daki büyük sanayici büyüklerimiz de artık yeni yatırımlarını turizm, enerji gibi diğer sektörlere kaydırmaktadırlar. Bu yüzden Bursa’daki mevcut kapasite ve potansiyelin verimli şekilde kullanılması için gerekli planların uygulamaya konmasını beklemekteyiz.
ACT olarak önümüzdeki dönem hedefleriniz arasında neler var? Yeni yatırım veya yeni projeleriniz var mı?
Kemal Aydın: ACT olarak hedefimiz otomotiv sanayisinin ve Türkiye’nin büyüme hedeflerine paralel büyümesini sürdürmektir. Orta vadede tamamlanan projelerimizin seri üretimi ile ilgili yatırımlarımız ve yeni Ar-Ge projelerimiz için gerekli yatırımları planlıyoruz.
Ar-Ge bölümünüzün çalışmalarından bahseder misiniz?
Kemal Aydın: Ar-Ge bölümümüzü 2012 yılında Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölge’ sinde kurduk. 7’si mühendis 4’ü teknisyen olmak üzere toplam 11 kişi ile çalışmalarımız sürdürüyoruz. Kurulduğundan beri tamamladığımız irili ufaklı yirmiye yakın proje bulunmakta. Ayrıca KOSGEB’in Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Programı’nı Servo Kontrollü Perçin Makina’sı ile Eylül ayında tamamladık. Halihazırda Tubitak’ la beraber yürüttüğümüz ve başlatacağımız 5 adet büyük proje bulunmakta. Özellikle çalışmalarımızı teknolojik katma değeri yüksek ürün ve proseslere yönlendirmiş bulunmaktayız.
Otomotiv sanayinin gelişimini değerlendirir misiniz?
Kemal Aydın: Uluslararası Motorlu Araç Üreticileri Birliği (OICA) verilerine göre dünyada geçen yıl 84 milyon araç üretilmiştir. Bunun yarıdan fazlasını Çin, ABD, Japonya ve Almanya gerçekleştirmiştir. Türkiye ise %1,2 payla 16. sırada bulunmaktadır. Türkiye’de satılan araçlarda da otomobillerin %78’inin, ticari araçların da %48’inin ithal araçları olduğu görülmektedir. Basit bir hesapla mevcut üretimimiz haricinde yaklaşık 500 bin aracı da ithal ettiğimiz ortaya çıkıyor. Buradan mevcut otomobil fabrikalarının ve yeni yatırımların acilen üretimlerindeki model çeşitliliklerini arttırmaları gerektiği ve ithal araç oranını makul seviyelere çekmek gerektiğini görmekteyiz. Kısa vadede çözüm alınmadığı taktirde artan maliyet baskısı ve düşen kar marjlarının mevcut yatırımları da gelişmekte olan ülkelere (otomotiv sanayisi açısından) kaydırmasından endişe duyuyorum.
ACT Otomotiv olarak 2023 vizyonu belirlediniz mi? Uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?
Kemal Aydın: Türkiye Cumhuriyeti 2023 hedefleri oldukça ciddi, ulaşılması güç ancak imkansız olmayan hedefler. Bu hedeflere ulaşılmasında katkı sağlamak için elimizden geleni yapacağız. ACT Otomotiv olarak uzun vadeli hedeflerimizin başında Ar-Ge faaliyetlerimizi katma değer yaratan teknolojik konular üzerine yoğunlaştırmak. Türkiye’ de Ar-Ge kavramının tam anlamıyla anlaşılamadığını düşünenlerdenim. Proses ve ürün iyileştirmeye yönelik yapılan çalışmaların Ar-Ge adı altında sunulduğunu görüyorum fakat kötümser değilim. Bu kavramın Türkiye için yeni olduğunu ve zamanla gerçek Ar-Ge faaliyetlerinin artacağını düşünüyorum. Biz de projeksiyonumuzu buna göre belirledik. Firmamızın bir Ar-Ge süreci bulunmaktadır. Plan, tasarım, prototip, (test) değerlendirme ve geliştirme adımlarını takip ederek çalışmalarımızı yapmaktayız. Süreç içindeki eksiklerimizi, başta Uludağ Üniversitesi’nden hocalarımız olmak üzere çeşitli danışmanlar ve kuruluşlardan tamamlama yoluna gitmekteyiz. Sağlam ve emin adımlarla ilerleyerek başarıya ulaşacağımıza inanıyorum.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
21.11.2013