3.Nükleer Santrale Hazırlık Başladı
ATO Congresium’da dünyanın önde gelen enerji sektörü karar alıcılarını, uzmanlarını, özel sektör temsilcilerini bir araya getiren EIF– 7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı tüm gün süren panellerde yurtiçi ve yurtdışı uzmanları ilgili yatırımcılar ile bilgi alış verişi sağladı.
Paneller kapsamında gerçekleştirilen “Nükleer Enerji Projeleri ve Nükleer Santrallerde Güvenlik” oturumu yoğun ilgili gördü. Oturumda söz alan Türkiye Atom Enerji Kurumu Şube Müdürü önemli açıklamalarda bulunarak “3.Nükleer Santral” hazırlıklarının başladığını vurguladı…
“Nükleer Enerji Projeleri ve Nükleer Santrallerde Güvenlik” oturumu Hacettepe Üniversitesi’nden Prof.Dr.Okan Zabunoğlu’nun başkanlığında; Nükleer Enerji Derneği’nden DoçDr.Şule Ergün, Bureu Veritas Başkan Yardımcısı Didier Beinfait, SNPTC Genel Müdür Yardımcısı Li SU ve TAEK Nükleer Tesis Güvenliği Şube Müdürü Serhat Alten’in katılımlarıyla gerçekleştirildi.
TÜRKİYE İÇİN NÜKLEER ENERJİ KAÇINILMAZ!
SNPTC Genel Müdür Yardımcısı Lİ SU: “Türklerin nükleer ile ilgili şevkini görüyorum. Çin’de en fazla nükleer enerji santralleri kurulması önemseniyor. Pek çok ulusal laboratuvar oluşturduk. Soğutma sistemleri ile ilgili fonksiyonları test etmek için özel yatırımlar yaptık. Uluslararası veri tabanlarından faydalanıyoruz. Çin’de ilk kendi kendine oluşturulan enerji santralini Pakistan’a da ihraç ettik. 1298 megabaytlık elektrik kapasitemiz var ki bu dünyanın en büyüğü. 2780 terabayt toplam enerji kapasitemiz. Çin’in enerjisi fosil yakıtlar üzerine dayanıyor. Fosil yakıtlarla ilgili çevre kirliliği sorunları var. Kışın özellikle bu aylarda bütün şehirlerimiz puslu. Sağlığa çok zararlı. Karbondioksit emisyonu büyük sıkıntı. Petrol ve gaza bu bağlılığı azaltmanın yolu da “nükleer enerji”. Çin’de 22 tane nükleer enerji santrali var 28 tane de yapım aşamasında. 24 birim ile fizibilite yapılıyor. 80’den fazla santral de ön fizibilite çalışması içinde. 200-300 birim yapılması planlanıyor. Çin’deki enerji arzı her geçen gün artıyor. 2050 için 500 gigawat söz konusu. Yeni yapılacak nükleer enerji santrali için en üst teknoloji kullanılacak. 1958’den bu yana enerji santralleri kuruyoruz. Teknolojimizi bunlara aktarıyoruz. CAP 1000’de 5 yeni değişiklik var dikkate aldığımız. 1- Çin Kanunları( Uluslararası Atom Enerji kanunları ile uyumlu) 2- AP1000’den aldığımız geri bildirimler 3- Metric Sisteminin kullanımı 4- Ekipman yerelden elde ediliyor ve böylelikle maliyet ve risk de azalıyor 5- Fukushima tepkisi( Tasarım temalı kazalar oldu ve bunlar için önlemler alındı) CAP 1000 modeli çok yeni olmasına rağmen CAP 1400’ün de çalışmaları devam ediyor. Hükümet gelişim için büyük kaynak ayırıyor. Güvenlik felsefemiz uluslararası kurumlar tarafından onaylanıyor. CAP 1400 Çin’in ekonomik geleceğinde önemli rol oynayacak. Türkiye’de enerji yapısı Çin’e benziyor. Enerji bağımsızlığı çok önemli. Nükleer enerjiden destek istemelisiniz. Ekonomik büyümede yüzde 8’lik oranla dünyada ilk ikidesiniz. Enerjiye olan ihtiyacınız da bunlara bağlı olarak her geçen gün artıyor. Çevre koşulları göz önüne alındığında sizin için de nükleer enerji kaçınılmaz! Nükleer enerji ulusal stratejimiz oldu. Birinci kaynağımız nükleer. Neden çünkü “güvenli” Nükleer çevreyi de olumlu değiştiriyor bu konuda elimizdeki tek seçenek nükleer enerji. Türkiye ve Çin olarak İpekyolu aracılığı ile dünyayı bağlayan iki ülkeyiz. Nükleer enerjiniz için CAP 1400’ü sizlerle paylaşmak istiyoruz“ açıklamasında bulundu.
NÜKLEER ENERJİ SANTRALİNİN 3.SÜ PLANLANIYOR
Türkiye Atom Enerji Kurumu Nükleer Tesis Güvenliği Şube Müdürü Serhat ALTEN: “Atom Enerji Kurumu olarak görev tanımlarımızın yerine getirilmesinde oldukça hassas davranarak gerekli önemi gösteriyoruz. Enerji santrallerinde saha lisanslama en önemli konular arasında yer alıyor. Bütün uluslararası oluşumların üyesiyiz. Nükleer konusunda ikili anlaşmalarımız mevcut ve devam edenler de var. Nükleer enerjinin 3.sü planlanıyor. Hazırlıklı olmamız lazım” dedi.
Haberin Kaynağı : ANKA PR Ajansı
01.12.2014