3M Türkiye’nin Çorlu’daki Super Hub Tesisi Faaliyete Geçti
3M’in beyaz eşya sektöründe “Müşteriden İlham Alan İnovasyon” olarak isimlendirdikleri bir programla çalıştığını belirten / 3M Orta ve Doğu Avrupa Endüstriyel Ürünler İş Kolu İş Geliştirme Direktörü Mert Büyükyazgan, temelleri 2012 yılında atılan Çorlu’daki Super Hub Projesi’nin yıl sonunda faaliyete geçmesiyle, 1 milyar dolara yakın satış ve 500 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşacağını, tesisin Avrupa’daki 3. Super
Şirketinizi kısaca tanıtıp, beyaz eşya sektöründeki faaliyetlerinizden bahseder misiniz? Sektöre dair geliştirdiğiniz veya üzerine çalıştığınız yeni bir ürün veya proje var mı?
Mert Büyükyazgan: 3M, Endüstri Ürünleri Grubu, Elektronik ve Enerji Grubu, Tüketici Ürün Grubu, Güvenlik ve Grafik Çözümleri Grubu ve Sağlık Bakım Ürünleri Grubu olmak üzere 5 ana iş grubu altında faaliyet göstermektedir. 70 ülkede faaliyet gösteren 3M’in dünya çapında 89.000 çalışanı bulunuyor. Şirketimiz kurulduğu 1902 yılından beri zımparalardan, filtre sistemlerine, endüstriyel bantlardan, ileri kimyasal ürünlerine, beyaz eşya sektöründen metal işleme endüstrisine kadar onlarca sektöre 55.000’i aşkın endüstriyel ve kişisel ürünüyle hayatı değiştiren çözümler sunmaktadır. Zımparadan maskeleme bantlarına pek çok ürünün mucidi olan 3M, 100.000’i aşan patent sayısı ile dünyadaki en inovatif şirketlerin içinde yer almaktadır. 3M ‘in başarısının temelinde, aşındırıcılar, yapıştırıcılar, nanoteknoloji ve optik gibi farklı alanlarında geliştirdiği 46 adet teknoloji platformunu inovatif bir bakış açısıyla yönetmesi, teknolojilere öncülük etmesi ve bu teknolojileri sektörün gereksinimlerine göre sürekli güncelleyerek uygulaması ve sürekli Ar-Ge yatırımı yapması bulunmaktadır.
Şirketimiz, her yıl 1,5 milyar doların üzerinde kaynak ayırarak, dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan laboratuvarlarımızda 10.000’den fazla Ar-Ge çalışanıyla inovasyon kültürünü her geçen gün daha da geliştirmektedir. Bu kültürle her gün laboratuvarlarımızda, hizmet verdiğimiz sektörlerin bile henüz ihtiyaç duyduklarını fark etmedikleri ürünler geliştirilmektedir. Hedeflerimiz arasında, her yıl sektörlerle buluşturduğumuz ürünlerin %20’sinin son 5 yıl içinde geliştirilmiş olması yer alıyor. Bu noktada müşteri odaklı yaklaşımımız devreye giriyor; sektörde farklı ihtiyaçlara sahip müşterilerimizin sorunlarını dinliyor, ihtiyaçlarını belirliyor ve bu doğrultuda müşteriden ilham alan yeni teknoloji ve ürünler geliştirebiliyoruz.
Faaliyet gösterdiğimiz alanlarda hizmet verdiğimiz sektörlerle çok yakın çalışıp gelecekte ortaya çıkacak akımlar ve eğilimler üzerine yoğunlaşıyoruz. Bu bakış açısıyla Endüstriyel İş Grubu olarak hizmet sunduğumuz ve odaklandığımız ana pazarlardan bir tanesi de beyaz eşya sektörü. Dünya’da ve Avrupa’da beyaz eşya sektörü için Türkiye’nin stratejik konumu da göz ardı edilemez. Dünya’da beyaz eşya piyasasına yön veren markaları ve 25 milyon adedin üzerindeki üretim kapasitesiyle Türkiye, bizim de 3M olarak beyaz eşya sektörüne yönelik en çok yatırım yaptığımız ülkeler arasında yer alıyor ve çalışmalarımızı da bu doğrultuda gerçekleştiriyoruz.
Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan beyaz eşya endüstrisine 3M Endüstriyel İş Grubu olarak standart bir tedarikçi gibi değil bir çözüm ortağı olarak yaklaşıyoruz. Firmaların da bu noktada bizi tercih etme sebepleri ürün değil, çözüm sunuyor olmamız. Hem Türkiye’de hem de Doğu Avrupa’da sadece beyaz eşya pazarına odaklanarak çalışan sektör ve uygulama geliştirme yöneticileri ve mühendisleri bulunuyor. 3M, beyaz eşya sektöründe “Müşteriden İlham Alan İnovasyon” olarak isimlendirdiğimiz bir programla çalışıyor. OEM’ler özelinde çalışan teknik mühendislerimiz ana sanayide çalışan mühendisler ile beraber ürün geliştiriyor ve ihtiyaca yönelik ürünleri bulmalarına destek oluyorlar, üretim ve tasarım süreçlerini iyileştirmek için çalışıyorlar. 3M içerisinde tüm dünyada bu sektör için çalışan Ar-Ge mühendislerimiz düzenli toplantılarda bir araya gelerek deneyimlerini de paylaşıyorlar. Bu programlarla beraber çalıştığımız OEM özelinde ürünleri geliştirebiliyor ve üretebiliyoruz.
Bu programa ilave olarak, biliyoruz ki beyaz eşya sektöründe bugün en önemli akımlar, ses azaltma, enerji verimliliği, ürünlerin kolay kullanımı, dizayn ve düşük maliyetli üretim. Biz de yeni ürünlerimizi bu akımları göz önünde bulundurarak geliştiriyoruz ve ana sanayiye sunuyoruz.
3M olarak beyaz eşya sektörüne sunduğumuz, geleneksel bağlantı yöntemlerini ortadan kaldıran yüksek mukavemet sunan 3MTM VHBTM bantlar, tasarımları daha estetik hale getirirken üretim sürecini hızlandırıyor. Laminasyon bantlarımız ile yine kuvvetli, sağlam ve estetik tasarımlar elde edilmesine destek oluyor günümüzün akımı PP, PE, Silikon gibi malzemeleri dahi birleştirebiliyoruz. Birleştirme çözümleri dışında filament bantlarımız ile sabitleme, güçlendirme işlemlerine, ventilasyon bantları ile proses geliştirme, performans etiketleri ile ömür boyu ürün üzerinde kalması beklenen yönlendirmelerin yapıştırılmasına, metal bantlarımız ve patentli 3MTM ThinsulateTM ürünleri ile ısı izolasyonuna, özel seri sönümleme bantları ile ses azaltma ve yüzey koruma filmlerimiz ile montaj ve taşıma sırasında oluşabilecek hasarları engelleme uygulamalarına çözümler sunabiliyoruz. Yeni ürünümüz 3M Crystal Silk ile yüzeyleri çizilmez hale getiriyoruz.
İş ortaklarımızın ve sektörün gelişimine destek vermek vizyonu ile hareket ettiğimiz beyaz eşya sektöründe, diğer yan sanayilerle de sıkı sıkıya çalışıyoruz. BEYSAD (Beyaz Eşya Yan Sanayi Derneği) liderliğinde geliştirilen Beyaz Eşya Yan Sanayii Strateji Belgesi çalışmalarında firma olarak Ar-Ge Kapasitesini Geliştirme ve İnovasyon Komites’nde de aktif yer alıyoruz. Bu kapsamda geçtiğimiz dönemde BEYSAD ile beraber iş birliği yaparak, 3 farklı OEM’den, 15 farklı yan sanayiden üst düzey temsilcilerin katılımıyla 3M ABD Minnesota St. Paul’de bulunan Inovasyon Merkezi’mize ziyarette bulunduk. 3,5 gün süren beyaz eşya sektörü odaklı çalıştaylarda, beyaz eşya sektörünün geleceği, Türkiye’nin Dünya’daki konumu, 3M’in bu sektör için sunduğu çözümler, ana sanayiyle ve yan sanayiyle yapılabilecek işbirlikleri detaylı şekilde tartışıldı. Ürünler üzerinde uygulamalar yapıldı ve karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunuldu. Katılımcı firmalara ışık tutabilecek, vizyon oluşturabilecek AR-GE altyapısı nasıl kurulur ve inovasyon kültürü nasıl oluşur gibi bilgiler de 3M dünyasından örneklerle paylaşıldı.
Müşteri ve sektör odaklı yaklaşımımızla yine bu yıl, ilk defa yapılan “Converter College” platformunu kurduk ve 2 gün süren çalıştaylar gerçekleştirdik. Bu platformumuzda ana sanayiyi ağırladık ve ana sanayiye değer katan, endüstriyel tasarımların hayata geçirilmesine yardımcı olan converterların teknoloji ve inovasyon tarafında nasıl daha fazla yer alabileceklerini ve işlerini geliştirebileceklerini ele alan konuları yurt dışından ağırladığımız misafirlerimiz ile beraber işledik.
Yapmış olduğunuz yeni yatırımınız var mı? Gündeminizde yapmayı planladığınız yeni bir yatırım veya proje var mı? Varsa bunun hangi ihtiyaçtan doğduğunu ve beklentilerinizi paylaşır mısınız?
Mert Büyükyazgan: 3M içerisinde yüksek kapasiteli üretim yapan ve hem lokal, hem de uluslararası ihtiyaçlara cevap verebilecek olan Super Hub Çorlu’nun temelleri 2012 yılında atıldı. Türkiye ve Orta ve Doğu Avrupa bölgesindeki büyüme hedefimiz açısından ileri doğru atılmış büyük bir adım olan Super Hub, 2014 yılının sonunda faaliyete geçti. Bu yatırımın, ülkeye Ar-Ge getirilmesinin, organizasyonun son derece kalifiye çalışanlar ile genişletilmesinin ve bölge için önemli bir lojistik merkezi olmanın yanı sıra 3M Türkiye’nin üretim kapasitesini artırma gibi avantajları olacak. 1 milyar dolara yakın satış ve 500 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşacak tesis Avrupa’daki 3. Super Hub olacak ve bin kişiye ek istihdam sağlayacak.
Türkiye’deki bu yatırım ile 3M Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Rusya ile Avrupa pazarlarına yönelik stratejik üssü olarak konumlanmış oluyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu büyüme potansiyeli 31 ülkeyi kapsamış oluyor. Super Hub projesi kapsamında bebek bezi yan bandından iş güvenliği malzemelerine, aşındırıcı sistemlerden endüstriyel filtrelere kadar pek çok ürünün üretimini kapsayacak.
İhracatta bulunuyor musunuz? Dış pazarlarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Mert Büyükyazgan: 3M Türkiye son beş yıldır yaptığı yatırımlarla ihracat seviyesini sürekli artıyor. Super Hub yatırımı ile beraber artacak olan üretim kapasitemiz ihracat performansımızı da olumlu olarak etkileyecek.
Beyaz eşya pazarının Türkiye’deki durumunu değerlendirir misiniz?
Mert Büyükyazgan: Avrupa’da ve Dünya’da da beyaz eşya üretim verilerine baktığımızda Türkiye’nin bir üretim üssü olduğunu söylemek mümkün. Türkiye olarak beyaz eşya endüstrisinde sadece montaj yapan konumda konumda olmamak, AR-GE yapan, teknoloji üreten, bu alanda pek çok patente sahip olan, dünyada rekabet etme gücüne sahip markalar üretme kapasitesine sahip bir konumda olmak gurur verici. Hala üretim kapasitesinin %75-80’lerini kullanıyoruz. Tüketici talepleri, yönelimleri ve dünyadaki üretim akımları doğrultusunda hareket edildiğinde sektörün çok daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum.
Sektörün şu anda en önemli gündem maddesi nedir? Varsa sorunlarınızın çözümüne yönelik öneri ve beklentileriniz nelerdir?
Mert Büyükyazgan: Sektördeki başlıca gündem maddesi enerji verimliliği, daha az enerji tüketen çevreci ürünlerin geliştirilmesi. Bunun yanında yaşam alışkanlıklarının değişmesi doğrultusunda da belli eğilimler oluşuyor. Daha ufak evleri tercih edenlerin ve yalnız yaşayanların sayısı artıyor bu sebeple daha az yer kaplayan, daha sessiz çalışan ürünlere ihtiyaç duyuluyor. Tüketiciler artık kullanımı karmaşık olan ürünler yerine daha basit olan ürünleri tercih ediyorlar. Daha sade ve daha estetik olan ürünler de tüketicinin seçim kriterlerinde önemli yer kaplıyor. Bunun dışında üreticilerin artan rekabet sebebiyle gündemlerinde duran bir nokta da maliyet yönetimi oluyor. İş ortaklarımızla yaptığımız çalışmalarımızda kısa vadeli çalışmalar yapmak yerine daha uzun vadeli hareket edip kaliteden ödün vermeden toplam maliyeti yönetmeleri doğrultusunda çalışmalar yaparak ilerlemeye özen gösteriyoruz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
13.01.2015