Öztiryakiler AR-GE Merkezini Açtı
Otel, restoran, tatil köyü, hastane, belediye, bar, pastane, fırın, fast-food, askeri birlik, üretim tesisi, şantiye ve ev mutfakları, için üretim yapan Öztiryakiler, Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verdi. Kurumsal gelişimleri açısından Ar-Ge ve inovasyonu, öncelikli programları arasına aldıklarını belirten Öztiryakiler Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tahsin Öztiryaki, bu yıl bir Ar-Ge merkezi yatırımı yaptıklarını dile getirdi.
Çevre ve enerji alanındaki teknolojileriyle birçok patente sahip olduklarının altını çizen Tahsin Öztiryaki, hidrojen enerjisiyle çalışan ‘yeşil mutfak’ projesiyle Avrupa’da bilişim çevresinin ilgisini çektiklerini dile getirdi. Ayrıca TÜBİTAK, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi işbirliğiyle ürettikleri hidrojen teknoloji ocakların özelliklerine değinen Öztiryaki,’’Bu ürünümüz, tasarruflu olmasının yanı sıra sürdürülebilir özelliğiyle de dikkat çekiyor. Hidrojen enerjisi yeni nesil mutfaklarda kullanılmaya başlandığında seri şekilde üretebilecek’’ ifadesinde bulundu. Öztiryaki, TPE tarafından ‘sektöre faydalı model ve endüstriyel tasarım tescili’’ ödülünün de kendilerine verildiğini söyledi.
Savunma sanayinde iddiasını artıracak
Paslanmaz çelikten servis, taşıma, pişirme, bulaşıkhane, sıcak ve soğuk teşhir ünitelerinin yanı sıra; bar ekipmanları, ev tipi mutfak ekipmanları, seyyar sahra üniteleri, askeri mutfakların tasarımı, üretimi, satışı ve teknik desteği alanlarında hizmeti verdiklerine değinen Tahsin Öztiryaki, ithal edilenlerle beraber yaklaşık 10 bin ürün çeşitliliğine sahip olduklarını bildirdi. Firmanın ürün gamındaki çeşitlilikte iki stratejik yol geliştirmeyi planladıklarını belirten Öztiryaki, “Öncelikli hedefimiz, mutfak cihazlarının teknolojik nitelikleri ile üretim kapasitelerini artırmak ve bu yolla sürdürülebilir yüksek karlılık seviyelerine çıkmak’’.
Endüstriyel mutfak üretiminde sahibi olan İtalya ve Almanya da dahil olmak üzere yaklaşık 100 ülkeye ihracat yaptıkları bilgisini veren Tahsin Öztiryaki, “Satışlarımızın yüzde 50’sini, ihracatımız oluşturuyor. Avrupan’nın tamamına, Afrika Ve Asya’nın ise büyük bir kısmına satış yapıyoruz. Amerika’da ise Proje ve pazarlamaya dönük yapılanmaya ağırlık vereceğiz’’ açıklamasında bulundu.
“Verimliliğin ön planda tutulması gerekiyor”
Sektörde yaşanan sorunlar hakkında da bilgi veren Tahsin Öztiryaki, kalifiye eleman temini alanında kayda değer sıkıntının bulunduğuna dikkat çekti. Öztiryaki, “Türkiye, yıllık kişi başı paslanmaz çelik tüketiminde, gelişmiş ülkeleri geriden takip ediyor. Dolayısıyla potansiyeli fazla. Fakat pahalı enerji fiyatları, dışa açık oluşu ve döviz kurlarındaki aşırı dalgalanmalar sektörü olumsuz etkiliyor’’ şeklinde konuştu. Öte yandan, ticari soğutuculardaki ÖTV uygulamasına da değinen Öztiryaki, şunları kaydetti: “Ticari bir üründe ÖTV uygulaması, tüketim malı olmadığı için haksız rekabete neden oluyor. Yurtdışında İtalya, İspanya ve Çin gibi yabancı üreticilerle rekabet ederken, yurtiçinde de aynı ülkelerin mallarıyla rekabet ediyoruz. Haksız rekabeti önlemek için üretimde kullanılan paslanmaz çelik hammaddesinin uluslararası piyasalardaki fiyatlarla temini çok önemli.’’
Haberin Kaynağı : Beysad
06.07.2015