Öziş Kalıp Makina, Yıllık 1000 Ton Sac İşliyor
Öziş Kalıp Makina San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin İşler, 5 - 400 ton eksantrik ve hidrolik presleriyde yıllık 1000 ton sac işlediklerini, 1.750.000 metre değişik çaplarda boru kullanımlarının olduğunu, bunun yanında yılda 40 ton civarında transmisyon mili kullandıklarının bilgisini vererek, firmaları hakkında şu bilgileri verdi.
ÖZİŞ A.Ş. hakkında bilgi verir misiniz?
Sebahattin İşler: 1976 yılında Küçük Sanayi’de 84 metrekarelik küçük bir işyerinde tarım aletleri ve römork imalatı yaparak çalışma hayatına girdim. 1980’li yılların başlarında Ardem/Arçelik firmasının Bolu’da faaliyete geçmesiyle, birkaç küçük presle sac parça imalatına başladım. Yıllar içerisinde yine Arçelik firmasına ana gaz borusu ve brülör imalatı da gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra Flopal firmasına taban yükseltme sistemi parçaları ve tij imalatı, farklı firmalara özel cıvata, bağlantı elemanları, çeşitli makine ekipmanları da üretmekteyiz. İhtiyacımız olan kalıp ve aparatları kendi kalıphanemizde yapabilmekteyiz. Artan iş kapasitemiz nedeniyle alan sıkıntısı çekmeye başladık, bunun üzerine Yeni Küçük Sanayi Sitesi’ndeki 225 metrekarelik işyerimizi 900 metrekare bir alana çıkararak uzun yıllar çalıştık. Son olarak 2006 yılında şimdiki yerimize taşındık. 12000 metrekare açık alan üzerine kurulu 3000 metrekare kapalı alanı olan yeni fabrikamızda faaliyetimizi sürdürmekteyiz.
Hedefleriniz nelerdir?
Sebahattin İşler: Üretim kapasitemizi artırarak, daha çok insanımıza iş imkanı sağlamak bölge ve Türk ekonomisine daha fazla katkıda bulunmak istiyoruz. Bunu gerçekleştirebilmek için pazar payımızı arttırmamız gerekiyor. Bunu çok fazla dile getirmek istemiyoruz ancak çevremizdeki bazı komşu iller devlet desteği ve teşvikleri ile gelişirken, bizim seyirci kalmamız, gelişme ve büyüme açısından olumsuz bir durum. Ülke kalkınmasında lokomotif sektörlerden biri olan metal imalat sektörüne devlet tarafından daha fazla destek verilmesi, hedefleri yakalama açısından önem teşkil ediyor.
Üretim kapasiteniz hakkında bilgi verir misiniz?
Sebahattin İşler: 5 - 400 ton eksantrik ve hidrolik preslerimizde yıllık 1000 ton sac işliyoruz, 1.750.000 metre değişik çaplarda boru kullanımımız var, bunun yanında yılda 40 ton civarında transmisyon mili kullanıyoruz.
Yeni pazar arayışlarıyla ilgili neler yapıyorsunuz?
Sebahattin İşler: Kapasite kullanım oranımız düşük olduğundan, kapasitemizi doldurmak açısından yeni pazarlar arıyoruz. Bu konuda basılı ve sanal medyayı kullanmaya çalışıyoruz, tanıtımın önemli olduğuna inanıyoruz. Bunun dışında hedef firmalarla birebir görüşmeler yaparak, istek ve talepleri doğrultusunda çalışmalar yapıyoruz.
İçinde bulunduğunuz sektörü nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sebahattin İşler: Biz ve bizim gibi KOBİ’ler ekonominin kılcal damarlarıyız, ticari faaliyete başladığım günden bugüne kadar, hiçbir devlet desteği görmeden, sabrederek azimle ve hırsla çalışarak, yeni projeler üreterek, bölgemize, insanımıza ve en önemlisi Türk ekonomisine katma değer kazandırmanın huzuru ve mutluluğu içerisindeyim. Bugün ki piyasa şartlarında işveren olmak ve ayakta kalabilmek yüksek özveri gerektirmektedir. Bazen onlarca insana ekmek kapısı açmanın gururunu yaşarken bazen de ticari faaliyetin bütün risklerini üzerimde taşımanın endişesini yaşıyorum. Umarım kısa vadede piyasa şartları hepimizin istediği seviyeye ulaşır, firmalarda huzur ve güven içinde istikrarlı biçimde büyümeye devam eder.
Lokasyon olarak fabrikanızın Bolu’da olmasının size sağladığı avantaj veya dezavantajları nelerdir?
Sebahattin İşler: Üretimimizin %85’e yakınını Bolu’daki firmalara yaptığımızdan dolayı ana sanayimizin ve diğer firmalarımızın yakınında olmak önemli bir avantaj. Bunun yanında bölgemizde kara yolu taşımacılığı çok önemli bir gelir kaynağı, dolayısıyla şehir dışı sevkiyatlarımızda da bir sıkıntı çekmiyoruz. Ancak demiryolu, denizyolu alternatiflerinden faydalanamamamız bir dezavantaj sayılabilir.
Firmanızı geliştirmek için neler yapmaktasınız?
Sebahattin İşler: Sürekli gelişim için teknolojiyi takip etmenin, makine ve cihaz yatırımının yanı sıra, insana da yatırım yapılmasına inanıyoruz, çalışanlarımızın birçoğuyla 8-10 yıldır beraberiz. Rekabet gücümüzü artırmak için ürünlerimizin düşük maliyetli ve kaliteli olması için çalışıyoruz. İmkanlarımız dahilinde eksik gördüğümüz bölümlerimize yatırım yapıyoruz.
Son olarak eklemek istediğiniz neler var?
Sebahattin İşler: Bu söyleşi imkanını bize verdiğiniz ve sesimizin duyulmasına olanak sağladığınız için size ve derginize teşekkür ederiz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
17.12.2013