Örnek Bir Şirket: Antalya’lı Wagner Kablo ve Yalın Çalışmaları
Wagner Kablo 1992 yılında bir Alman – Türk ortak girişimi olarak Antalya Serbest Bölgesinde kuruldu.
Kuruluş amacı Beyaz Eşya ve Otomotiv gibi Sektörlere yönelik Kablo Bağlantı Sistemleri (İngilizce: Wire Harness) üretmek ve gerek Türkiye Pazarı gerekse Yurtdışına Yönelik Satış gerçekleştirmektir. Kurulduğu ilk dönemde Serbest Bölge ile ilgili mevzuat belirsizlikleri, lojistik, yetişmiş insan bulma gibi konularda güçlükler yaşanmış olsa da zaman içerisinde bunlar büyük ölçüde aşıldı. Öncelikli olarak Kalite Sistemi kuruldu ve İhracat esas Pazar olarak belirlendi. Kuruluşundan sonraki ilk on beş yılda gerekli kadrolar yetiştirilmesi, sektörle ilgili know how birikimi sağlanması gibi konulardan dolayı büyüme sınırlı kaldı. Daha sonraki on yılda doğru stratejilerin de sayesinde istikrarlı ve sağlıklı bir büyüme yakalandı. Şirketteki yabancı ortaklık payı 2009 yılında azalarak Wagner Kablo bir Türk markası haline getirildi.
Bugün itibariyle Şirkette yüzde 73’ü kadın olmak üzere 500’e yakın istihdam sağlanmış durumdadır. Hemen hemen tamamı ihracat olmak üzere yaklaşık 25 Milyon $’lık satış hacmi bulunmaktadır. Başlangıçta otomotiv sektörünün payı toplam satışların %50’nin altındayken bugün %96’sını oluşturmaktadır. 2018 yılında toplam 46 Milyon adetlik üretim yapılmıştır ve dünyada üretilen her yedi araçtan birinde Wagner Kablo’da üretilen bir ürün bulunmaktadır. Satış hacmi içerisinde işçiliğin ucuz sayıldığı ve normal şartlarda ihracatın kolay olmadığı Çin gibi ülkeler de bulunmaktadır. İlk kurulduğu yılda üretim alanı 2500 m2 iken zaman içerisinde üretim alanı gerek yeni inşa gerekse Serbest Bölgede mevcut bazı binaların yenilenerek kullanıma alınmasıyla toplam 12000 m2 ye ulaşmıştır. 2016 yılında Serbest Bölgede “Wagner Elektronik” adı altında bir Şirket daha kurulmuştur.
Şirket stratejisi, yatay büyümeden ziyade farklı üretim proseslerinin ilavesiyle katma değeri nispeten yüksek, sofistike kalite açısından daha zorlu şartları ihtiva eden ürünlerle dikey büyüme şeklinde özetlenebilir. Bu manada ileride daha fazla mühendis ve AR-GE elemanı istihdamı hedeflenmiştir. Otomotiv tedarik zincirindeki müşterilerinin ihtiyaçlarını anlamak ve onlara tasarım dâhil anahtar teslimi çözümler sunmayı hedeflemektedir. Kuşkusuz bu müşterilerle yakın ilişkiyi gerektirdiği için 2018 yılında Almanya Stuttgart Merkezli bir Şirket daha kurulmuştur. Bu Şirketin önümüzdeki dönemde daha yoğun faaliyete geçmesi planlanmaktadır.
Şirket çalışanlarının Şirkette ortalama çalışma süreleri uzundur. Personel değişim oranı özellikle orta ve üst düzey personelde düşüktür. Çalışma ortamının kalite ve iş disiplini yönünden taviz verilmeden ama öte yandan yeni fikirler açısından mümkün olduğunca özgür olmasına özen gösterilmektedir. Bu anlamda çalışanların aidiyet duygusu, aile ortamı, takım ruhu, sürekli iyileştirme gibi unsurları içeren bir Şirket Kültürü geliştirilmesi amaçlanmıştır. Özellikle Sürekli İyileştirme bunun en temel unsuru olup “Kaizen” sistemi çerçevesinde bunlar ayrıca ödüllendirilmektedir.
Wagner Kablo’nun özellikle son yıllardaki performansının en önemli unsurlarından birisi 2007 yılında başlatılan Yalın çalışmalarında yatmaktadır. Bu tarihte Şirket uzun vadeli bir Strateji olarak Yalın Üretim Uygulamasına başlamaya karar vermiş ve daha sonra bunu temel Yönetim Stratejisi haline getirerek Yalın Yönetim olarak sürdürmüştür. Tüm çalışmalar en başından beri Türkiye’deki Yalın Enstitü ile yürütülmüştür. Başlangıçta yoğun olan danışmanlık desteği zaman içerisinde Şirketin kendi kendine bu çalışmaları sürdürebilir noktaya gelip bir Şirket Kültürüne dönüştürmesiyle daha ziyade gözlem/kontrol seviyesine indirilmiştir. Bu süre içerisinde gerek Türkiye’de gerekse Yurtdışında muhtelif faaliyetlere de iştirak edilerek yalın uygulayan diğer Şirketlerle ortak çalışmalar ve bilgi alışverişinde bulunulmasına gayret gösterilmiştir. Yalına başlamamızdan sonra geçen 12 yıllık sürede elde edilen kazanımlar dikkate alındığında Şirketin geçmişinde aldığı en önemli kararın “Yalın” olduğunu söyleyebiliriz.
Orta ve uzun vadede Wagner Kablo özellikle otomotiv sektöründeki faaliyetlerini aynı hızda devam ettirmeyi ve bu bağlamda sürdürülebilirliğe çok önem verdiğini ifade edebiliriz. Faaliyetlerimizin merkezi Antalya’da olacaktır ve burada AR-GE faaliyetlerinin payı çok daha arttırılacaktır. Bunu yaparken ülkemizin ve özellikle de bölgemizin gençlerini istihdam etmeye ağırlık vereceğiz. Başlangıçta sektörü neredeyse hiç bilmeyen bir firma olma noktasından bugünlere gelmemizi bir başarı olarak görüyoruz ve bu başarıyı daha ileri seviyelere taşımaya kararlıyız.
L. Hilmi Ünsal,
Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür
25.04.2019