15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı
15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı açılış töreniyle başladı. MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak'ın ev sahipliğindeki törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da katıldı.
Törende eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye İhrcatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, MÜSİAD eski Genel Başkanları Erol Yarar, Ali Bayramoğlu ve Ömer Bolat, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmed Muhammed Ali El Madani, KOSGEB Başkan yardımcısı Yusuf Keskin, sektör temsilcileri ve çok sayıda iş adamı hazır bulundu. Açılış töreninin ardından bakanlar ve katılımcılar, Cumhurbaşkanı Erdoğan eşliğinde standları gezdi.
Fuar, 102 ülkeden 7 bin iş adamını, 250 bin yerli ziyaretçiyi ve bin stant katılımcı firmasını 100 bin metrekare alana yayılmış 8 salonda bir araya getirmeyi hedefliyor. Fuar içerisinde yer alan MÜSİAD Yüksek Teknoloji Fuarı (High Tech Port by MÜSİAD), Türkiye'nin teknolojik ürünlerini dünya pazarları için görücüye çıkararak, teknoloji devlerini, proje sahiplerini ve yatırımcıları buluşturmayı amaçlıyor.
İslam dünyası liderlerinin katılımıyla düzenlenen ve bu yıl Paradigma Kayması: Yeni Finansal Yönelimler temasıyla toplanan 18. Uluslararası İş Forumu (IBF) Kongresi'yle eş zamanlı düzenlenen MÜSİAD Uluslararası Fuarı, 30 Kasım'a kadar açık olacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı'nın açılış töreni ve 18. Uluslararası İş Forumu (IBF) Kongresi'nin kapanış oturumundaki hitabında , Türkiye'yi bölgesinin ve küresel ekonominin parlayan yıldızı şeklinde tanımlayarak, Türkiye, aynı zamanda küresel vicdana seslenen bir ülke olmaktan da taviz vermeyecektir. Biz, zulüm ve adaletsizlik üzerine hiçbir şekilde medeniyet inşa edilemeyeceğine inanan bir toplumuz. Tarih, bunun sayısız örnekleriyle doludur dedi.
Erdoğan, farklı bir dünyanın mümkün olduğuna yürekten inandıklarını ifade ederek, Zulmün değil, adaletin abad ettiği bir dünyanın herkes için yaşanabilir olacağına inanıyoruz. Suriye, Libya, Irak, Filistin, Mısır, Yemen, tüm buralar için sesimizi yükseltirken, ilkeli bir tavır ortaya koyarken, bunu çıkar adına değil, hak adına, adalet adına, insanlık adına yapıyoruz. Bizim özelliğimiz bu. Yeryüzündeki tüm dost ve kardeşlerimizden de bu mücadelemize destek vermelerini istiyor, bu samimi mücadelede yanımızda olmalarını bekliyoruz. Irak'ın, Suriye'nin, Filistin'in barış ve refahı, sadece bu ülkeler için değil, dünyadaki her ülke için barış ve refah demektir diye konuştu.
Erdoğan, fuarın ve forumun alternatif bir dünyanın var olduğunu, paylaşarak, bölüşerek, daha fazla dayanışma ve işbirliği yaparak kalkınmanın mümkün olduğunu tüm katılımcılara ve dünyaya göstereceğine inandığını söyledi ve MÜSİAD'a, bu tür bir organizasyonu kararlılıkla sürdürdüğü için teşekkür etti.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise, 2014'te 2013'e göre cari açığın yüzde 37,2 azaldığını belirterek, Cari açıktaki bu düşüşle, cari açığın GSYH'ye oranının bu yıl sonunda orta vadeli program (OVP) hedeflerini de aşarak yüzde 5,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor dedi.
Zeybekci, Türkiye ekonomisinin geçirdiği dönüşüme de değindi. Türkiye'nin dış ticaret hacmini 33 yılda 100 kata yakın artırmayı başardığını bildiren Zeybekci, ihracatın ise dün itibariyle 159 milyar dolara, hizmet gelirlerinin ise son 12 ayda ilk defa 50 milyar doların üzerine çıkarak, 50,1 milyar dolara ulaştığını söyledi. Zeybekçi, Türkiye'nin 2014'ün ilk yarısında yüzde 3,3 büyüyerek dikkatleri üzerine çektiğini dile getirerek, net ihracatın büyümeye katkısının ilk çeyrekte 2,6, ikinci çeyrekte 2,9 olduğunu, üçüncü çeyrekteki katkısının ise 2,2 olacağını belirtti.
KOSGEB aracılığı ile 186 işletmeye yaklaşık 1 milyon lira destek verdik
Bilim, Sanayi ve Teknoloji BakanıFikri Işık ise. kalkınmayı sürdürmenin temel unsurunun büyüme olduğunu söyledi. Üretimin olmadığı, üretim dışı faktörlerin daha egemen olduğu yöntemlerin nasıl duvara tosladığının 2008 krizinde görüldüğünü belirten Işık, Türkiye'nin bu krizi teğet geçerek atlattığını dile getirdi.
Işık, Hükumetin en önemli öncelik alanının sanayi olduğunu vurgulayarak, özellikle imalat sanayi dünyada bir dönem önemini kaybederken, 'nin inadına imalat sanayi dediğini ve bugün de bu konudaki iddiasını sürdürdüğünü kaydetti. Bakan Işık, Türkiye'deki üretimin lokomotifinin KOBİ'ler olduğunun altını çizdi.
Fikri Işık, Bakanlık olarak Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığı ile bu fuarda bulunan 186 işletmeye yaklaşık 1 milyon lira destek verdiklerini aktararak, uzay sanayisi ve ileri teknolojilerde KOBİ'lerle iş birliği yapmak istediklerini bildirdi.
Haberin Kaynağı : KOSGEB
02.01.2015