GNC Makina, 2021 Yılında da Büyümeye Devam Etti
GNC Makina Genel Müdürü Emre Seçkin, genç ve dinamik bir firma olarak her geçen yıl bir önceki yıla göre büyüme kaydettiklerini vurguladı.
GNC Makina, 2021 Yılında da Büyümeye Devam Etti
GNC Makina Genel Müdürü Emre Seçkin, genç ve dinamik bir firma olarak her geçen yıl bir önceki yıla göre büyüme kaydettiklerini vurgulayarak GNC Makina hakkında bilgiler verdi.
SUBCONTURKEY: GNC Makina hakkında bilgi verir misiniz?
Emre Seçkin: GNC Makina, 2010 yılında kurulmuş genç bir şirket. Şirketin kurucuları da genç ve mühendislik alanında uzman kişiler. Talaşlı imalat sanayinin temel üretim araçlarından olan takım tezgâhları alanında verimli üretime yönelik sistem kuran, makina tedariği yapan ve satış sonrası hizmet veren bir şirketiz. Sektörde önemli bir gücümüz var.
Savunma sanayinden otomotive, havacılıktan kalıp ve kalıp endüstrilerine, enerji teknolojilerinden medikal endüstrisine kadar birçok sektöre hizmet götürüyoruz.
Victor Taichung, Nakamura-Tome, Romi, Vision Wide, Vonghler, Lico, GROB Werke gibi yüksek hız ve niteliğe sahip CNC makina markalarının Türkiye’deki yetkili distribütörüyüz.
İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya ve Adana’da bulunan bölge temsilciliklerimiz ile tüm Türkiye’ye hizmet veriyoruz.
Verdiğimiz hizmetle sektörün ihtiyaçlarını, yaygın servis ağımızın sağladığı saha avantajı ile hızlı ve güvenilir şekilde cevaplamak için çalışıyoruz.
SUBCONTURKEY: GNC Makina’nın kuruluşundan bugüne gelişimini ve büyümesini özetler misiniz?
Emre Seçkin: GNC Makina, hem kurucuları hem de çalışan kadrosuyla oldukça genç bir firma. Alanında profesyonel olan uzman kadroyla faaliyetlerini sürdürüyor. Kurulduğu günden bu yana, yılda ortalama %80’in üzerinde büyüme ile bugünlere gelmiştir. Yaygın servis ve hizmet ağıyla üreticinin yanında yer alan bir markayız. Bugün bakıldığında 2 milyon dolarlık yedek parça ve 5 milyon dolarlık makine stok gücüne sahibiz. Türkiye’de %15’in üzerinde pazar payımız var. Yaptığımız yeni yatırımlarla istikrarlı bir şekilde her yıl bir önceki yıla göre büyüme kaydediyoruz.
SUBCONTURKEY: 2021 yılı GNC için nasıl geçti? Bir önceki yıla göre rakamsal olarak kıyaslar mısınız?
Emre Seçkin: 2020 yılını GNC Makina olarak tüm dünyayı etkisine alan pandemiye rağmen beklentimizin üzerinde büyüme ile kapatmıştık. Pandemi döneminde GNC Makina olarak öncelikli odağımız çalışanlarımız ve onların sağlığını korumaktı, bu nedenle birçok tedbir almıştık ve bu tedbirleri güncelleyerek takip etmeye, uygulamaya devam ediyoruz.
Üreticilerin (zorunlu ve planlı kapanışlar dışında) üretimlerine kapasite azaltarak da olsa kesintisiz devam etmelerine, biz de Satış Sonrası Hizmetler Departmanı’mız ile kesintisiz hizmet vererek destek olduk.
Pandemi döneminde günlük iş yoğunluğunun azalması bizim için bir fırsata dönüştü. Zamanımızı iş geliştirmeye, projelere odaklanmaya ayırdık. Yaptığımız planlama ve strateji çalışmalarının etkilerini 2020’de de 2021 yılında da fazlasıyla gördük.
2021 yılında tedarik zincirinin Türkiye lehine değişmesiyle, her sektörde üretim hacmi ve ihracat oranları yükseldi. Hizmet verdiğimiz kurumlar kapasite artırımına ve yeni yatırımlara yöneldi. GNC Makina da üretim sektöründeki büyümeye paralel olarak, hizmet alanını genişletti, istihdamını iki katına çıkardı ve 2021 yılını 2020 yılına oranla iki kat büyüyerek başarılı bir şekilde kapattı.
SUBCONTURKEY: 2022 yılı hedefleriniz nelerdir?
Emre Seçkin: Özellikle üreticilerin verimliliklerinin artırılmasına yönelik danışmanlık hizmetlerini ve iş üstü eğitim faaliyetlerimizi çeşitlendiriyoruz. 2021 yılında çalışanların gelişimi ve yetkinliklerinin artırılmasına yönelik çalışmalarımız vardı. Bu çalışmalarımız 2022 yılında da devam edecek.
Türkiye çapında bölgesel etkinliklerle hizmet çeşitliliğini artırmak ve dijital dönüşüme hız kazandırmak istiyoruz.
2020 yılı içinde yaptığımız yatırımlarla yeni bir ofis inşa etmiştik, 2021 yılının son çeyreğinde yeni ofisimize taşındık. Bu yatırımımız sayesinde üreticiler ve tedarikçiler için özel eğitim ve uygulama alanları yarattık. Önümüzdeki dönemde bu alanlarda birçok atölye çalışmaları ve eğitimler düzenlemeyi planlıyoruz. Bu konu sektörümüz için çok önemli. Çünkü en önemli ihtiyacımız nitelikli iş gücü. Bu eğitim çalışmalarını bu nedenle çok önemsiyoruz.
Ayrıca sektörün en büyük sıkıntılarından biri olan yetkin insan kaynağının yetersizliği konusunu en önemli gündem konumuz olarak seçtik. Ve ülkenin en önemli sorunu olan bu alanda sorumlu bir kurum olarak davranmaya, bazı projeler yapmaya karar verdik.
GNC Makina’nın adını bu projeleri hayata geçirdikçe daha sık duyacaksınız.
Geçtiğimiz yıl başlattığımız üniversitelerle iş birliği faaliyetlerimize bu yıl ve önümüzdeki yıllarda da devam edeceğiz.
SUBCONTURKEY: Yeni yatırımlarınız olacak mı? Olacaksa detaylandırır mısınız?
Emre Seçkin: Dijitalleşme ve verimlilik analizi alanında sektöre sunacağımız çok büyük bir projemiz var. Bu proje ile ilgili çalışmalara geçtiğimiz yıl başladık. Projenin ne olduğunu şu an söyleyemem fakat Haziran ayı içinde projeyi ve içeriğini tüm Türkiye’ye tanıtacağımız lansmanımız ve çeşitli faaliyetlerimiz olacak.
SUBCONTURKEY: Özellikle dijitalleşme ve Endüstri 4.0 konularında neler söylemek isterseniz? Pandemi sonrası değişen koşullarda üretim sektörüne vermek istediğiniz mesajlar var mı?
Emre Seçkin: Sanayi 4.0 teknolojilerinin üretim sürecine dahil edilmesi için önümüzdeki 10 yıllık süreçte (günümüz fiyatları ve ekonomik büyüklüğü baz alındığında) yılda yaklaşık 10-15 milyar TL yatırım yapılması gerektiği tahmin ediliyor. Yani üreticilerin gelirlerinin yaklaşık %1- 1,5’i gibi bir oranından söz ediyoruz.
Önceliğimiz; sanayimizin dönüşümünden sorumlu tüm aktörlerin katılımının sağlanacağı politikaları oluşturmak olmalı. Tüm paydaşların, özellikle de devletin ve sivil toplum kuruluşlarının, bütünsel ve birbirleriyle uyumlu hareket etmesi önemli.
Politika yapıcıların, Sanayi 4.0 ihtiyaçları çerçevesinde altyapının gelişmesini desteklemesi, gerekli yatırım ve teşvik ortamını hazırlaması gerekiyor. Kamu tarafında tüm ülkede teknolojik altyapının (telekomünikasyon/bilgi-iletişim alanında) desteklenmesi gerekiyor. Kritik olarak da uzun vadeli eğitim politikalarının oluşturulması ve nitelikli çalışan ihtiyacının karşılanması gerekiyor.
Sanayi 4.0, beyaz ve mavi yakalı çalışanlarının sahip olması gereken yetkinlikleri değiştirecek. Yaygınlaşan otomasyon, (fiziksel olarak zorlayıcı operasyonlarda) ergonomik iyileştirmeler yaparak çalışanlara yardımcı olacak. Ağır parçaların kaldırılması veya hassasiyet isteyen parça montajları önemli ölçüde robotlar tarafından yapılacak. Bu sayede, hem işçi kapasitesi daha yüksek katma değerli işlere yönlendirilecek hem de genel sağlık/güvenlik standartları yükseltilecek. Ayrıca üretimde verimliliği artırma ana gündem maddesi olacak. Tedarik zincirinin kırılması ve Türkiye’ye yönlenen sipariş artışı ve buna bağlı olan üretim artışının kalıcı olabilmesi için, dijitalleşme, fabrikalardaki verimlilik ve ölçek ekonomisinde talebi karşılayacak oranda üretim artışı önümüzdeki kısa ve orta vadeli strateji planlarında değerlendirilmesi gereken en önemli konu başlıkları olacak.